Το πιο σημαντικό πράγμα στην περιποίηση ενός αυτοκινήτου, είναι το πλύσιμο. Πλύσιμο με σωστά υλικά και σωστή τεχνική, έχει ως αποτέλεσμα χρώμα χωρίς αράχνες, γρατζουνιές κτλ. Αντίθετα, λάθος τεχνική στο πλύσιμο και λάθος προϊόντα, έχουν ως αποτέλεσμα εξασθένηση της προστασίας του αυτοκινήτου(κερί), δημιουργία αράχνης, ακόμα και πιο βαθιών γρατζουνιών rds.
Σε αυτόν τον οδηγό, θα προσπαθήσω να περιγράψω το πιο ασφαλή τρόπο πλυσίματος, δίνοντας κάποιες βασικές πληροφορίες για τα προϊόντα που χρειάζονται.
A)Τι θα χρειαστούμε:
• Ένα σαμπουάν ασφαλές για τα κεριά μας, με καλή λίπανση, και καλές καθαριστικές ιδιότητες. Το Gloss Sampoo της Sonax είναι ένα από αυτά και μπορείτε να το βρείτε σχεδόν παντού. Μια άλλη επιλογή είναι το duragloss 901, το οποίο το βρίσκεται σε καταστήματα του εσωτερικού-εξωτερικού με προϊόντα detailing.
• Ένα σφουγγάρι από μαλλί προβάτου(ή αλλιώς προβατάκι). Τα κλασσικά σφουγγάρια αυτοκινήτων, δεσμεύουν όλη τη βρωμιά στην επιφάνειά τους, και έτσι τη σέρνουμε στο χρώμα του αυτοκινήτου, χαράζοντας το, και δημιουργούν την ενοχλητική αράχνη. Τα σφουγγάρια-γάντια μικροΐνας είναι πιο αθώα από τα κλασσικά σφουγγάρια, αλλά δεν έχουν μεγάλη ίνα ώστε να κρατούν βαθιά μέσα τους την βρωμιά. Τα γάντια από μαλλί προβάτου από την άλλη, έχουν μεγάλη ίνα, και η βρωμιά εισχωρεί βαθιά μέσα τους. Έτσι δεν την σέρνουμε στο χρώμα καθώς πλένουμε το αυτοκίνητο, και δημιουργείται η ελάχιστη δυνατή αράχνη.
• Δυο κουβάδες πλυσίματος. Στον ένα κουβά θα κάνουμε τη σαπουνάδα μας, και στον άλλον θα έχουμε καθαρό νερό. Θα περιγράψω παρακάτω για πιο λόγο χρειάζονται δύο κουβάδες. Οι κουβάδες πλυσίματος έχουν εσωτερικά στο κάτω μέρος τους ένα προστατευτικό δίχτυ. Το χώμα και η σκόνη του αυτοκινήτου(καθώς πλένουμε) «κάθεται» στο κάτω μέρος του κουβά. Το προστατευτικό δίχτυ δεν μας επιτρέπει να ακουμπήσουμε το σφουγγάρι μας στον πάτο του κουβά(όπου βρίσκεται το χώμα), και να το φέρουμε σε επαφή με το χώμα. Ένα αρνητικό τους είναι η τιμή τους(20+ ευρώ ο κουβάς). Επίσης μπορούμε να τους βρούμε μόνο σε μαγαζιά με προϊόντα detailing. Μπορούμε όμως να κάνουμε τη δουλειά μας με δυο απλούς φθηνούς κουβάδες σφουγγαρίσματος που τους βρίσκουμε παντού, με προσοχή να μην ακουμπάμε το σφουγγάρι στον πάτο του κουβά, ή σε απόσταση μικρότερη των 5 εκατοστών από τον πάτο.
• Μια καλή πετσέτα στεγνώματος με μικροΐνες. Τα δέρματα-πετσιά(είτε συνθετικά, είτε φυσικά), δεν έχουν καθόλου πέλος. Έτσι αν τύχει και πιάσουν κάποιο μικροσκοπικό πετραδάκι, θα το σέρνουν σε όλη την επιφάνεια, γρατζουνώντας την. Υπάρχουν δύο είδη πετσέτας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: i) η waffle, ii) η κλασσική μικροΐνα.. Η waffle, είναι πετσέτα με «τετραγωνάκια». Το θετικό της είναι ότι αν τύχει και πιάσει κάποιο πετραδάκι, το κρατά στα τετραγωνάκια της, και δεν το σέρνει στην επιφάνεια. Η κλασσική μικροΐνα λειτουργεί με το ίδιο σκεπτικό, κρατώντας το πετραδάκι στην ίνα της. Όσο πιο μεγάλη και πιο πυκνή ίνα έχει, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες πετσέτες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Αναφέρω δύο ενδεικτικά: i) waffle --> Sonus Der Wunder Microfibre Drying Towel ii) Μικροΐνα --> Chemical Guys
Woolly Mammoth Mega Thick Super Dryer Towel . Μπορείτε να τις βρείτε σε καταστήματα με προϊόντα detailing.
(Αν θέλουμε να κάνουμε πρόπλυση, θα χρειαστούμε τα εξής:
α) Αν έχουμε πιεστικό, θα χρειαστούμε έναν αφροποιητή.
β) Αν δεν έχουμε πιεστικό, θα χρειαστούμε ένα μπουκαλάκι με τρόμπα(σαν αυτό που έχουν για να ραντίζουν τα φυτά), ή ένα μπουκαλάκι με κεφαλή σπρέυ(σαν αυτό που έχουν στα κομμωτήρια). Μπορούμε να τα βρούμε και τα δύο σε καταστήματα με είδη κηπουρικής κτλ)
B) Διαδικασία:
1. Γεμίζουμε τον ένα κουβά μας με καθαρό νερό, και στον άλλο φτιάχνουμε την σαπουνάδα μας. Χρησιμοποιούμε πάντα την αναλογία σαμπουάν-νερού που αναφέρεται στη συσκευασία του σαμπουάν. Ένας τρόπος ώστε να έχουμε καλά ανακατεμένη σαπουνάδα, είναι να γεμίσουμε μέχρι την μέση τον κουβά μας, να προσθέσουμε το σαμπουάν, και έπειτα να συμπληρώσουμε με την υπόλοιπη ποσότητα νερού. Έτσι θα ανακατευτεί σωστά το σαμπουάν και θα δημιουργήσει πλούσιο αφρό. Αν ρίχναμε αρχικά το σαμπουάν και έπειτα το νερό, το σαμπουάν θα κόλλαγε στον πάτο του κουβά. Αν ρίχναμε αρχικά όλο το νερό, και στο τέλος το σαμπουάν, θα χρειαζόταν πολύ καλό ανακάτεμα του διαλύματος με το χέρι.
2. Ρίχνουμε το προβατάκι στον κουβά με τη σαπουνάδα και το αφήνουμε 5 λεπτά να μουλιάσει.
(Αν κάνουμε πρόπλυση, μετά το βήμα 2 ακολουθούμε τα παρακάτω.
Ι) Δημιουργούμε ένα δυνατό μίγμα σαμπουάν-νερού στο δοχείου του αφροποιητή-μπουκαλιού με τρόμπα-μπουκαλιού με σπρέυ. Αν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε ειδικό σαμπουάν πρόπλυσης-αφρού(το βρίσκουμε σε καταστήματα με προϊόντα detailing)
ΙΙ) Ψεκάζουμε όλο το αυτοκίνητο με το διάλυμα και περιμένουμε 5 λεπτά να δράσει
Αν δεν κάνουμε πρόπλυση, αγνοούμε την παρένθεση και συνεχίζουμε
*Η πρόοπλυση θα βοηθήσει να φύγει μεγάλη ποσότητα χώματος-σκόνης από το αυτοκίνητο, και έτσι να είναι πιο καθαρή η επιφάνεια, όταν θα την περάσουμε με το σφουγγάρι )
3. Ξεπλένουμε το αυτοκίνητο με το πιεστικό, ή το λάστιχο βρύσης.
4. Βουτάμε το προβατάκι στον κουβά με τη σαπουνάδα.
5. Πλένουμε ένα πάνελ(πχ, μια πόρτα), με οριζόντιες κινήσεις, ξεκινώντας από τα ψηλά, προς τα χαμηλά.
Αν πλέναμε από τα χαμηλά προς τα ψηλά, όλη η βρωμιά που υπάρχει στα χαμηλά θα τη σέρναμε στα ψηλά. Αν πλέναμε με κάθετες κινήσεις, θα γινόταν το ίδιο. Πλένοντας με οριζόντιες κινήσεις από τα ψηλά προς τα χαμηλά, πετυχαίνουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά στο χρώμα.
6. Βουτάμε στο προβατάκι στον κουβά με το καθαρό νερό, και το ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει και θα είναι έτοιμο για το πλύσιμο του επόμενου πάνελ.
7. Πλένουμε το επόμενο πάνελ.
8. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 5-7 για όλο το αυτοκίνητο.
9. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.
10. Στεγνώνουμε το αυτοκίνητο. Καλό είναι να μην σέρνουμε την πετσέτα στην επιφάνεια, αλλά να την «ταμπονάρουμε». Έτσι θα πετύχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά στο χρώμα.
Με αυτόν τον τρόπο πλυσίματος, καταφέρνουμε να έχουμε ένα συνεχώς καθαρό σφουγγάρι, το οποίο δεν θα σέρνει την βρωμιά από το ένα πάνελ στο άλλο. Το σφουγγάρι θα λερώνεται λίγο πριν πλυθεί(στο τέλος κάθε πάνελ δηλαδή, αφού τότε θα κάνουμε τα χαμηλά).
Αν δούμε ότι ο κουβάς με το καθαρό νερό μαυρίσει, τότε καλό θα ήταν να τον αδειάσουμε και γεμίσουμε με καθαρό νερό.
Δοκιμάστε μια φορά αυτόν τον τρόπο πλυσίματος, και θα εκπλαγείτε από την βρωμιά που θα αποκτήσει ο κουβάς με το καθαρό νερό, καθώς και από τα πετραδάκια που θα «κάτσουν» στον πάτο του. Φανταστείτε ότι όλα αυτά, τα σέρνατε μέχρι τώρα από το ένα πάνελ στο άλλο.
"Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ο οδηγός είναι copy-paste.
Απλά άποψή μου, ένας τόσο καλός κ σημαντικός οδηγός, πρέπει να διαδίδεστε."