Πάντως, το ότι ο άτυχος αυτός κάτοχος της Ε46 έπαθε όλα αυτά, δε σημαίνει το ότι η αλλαγή στα 5.500 χλμ δεν είναι υπερβολή φίλε Skandalis, ιδίως σε αμάξια τύπου smart. Η μέση λύση πιστεύω είναι ό,τι καλύτερο και κατά τη γνώμη μου, για σύγχρονους κινητήρες, η αλλαγή στα 10-15.000 χιλιόμετρα (ανάλογα και τις συνθήκες οδήγησης, το είδος του λαδιού κλπ), ή πάνω στο χρόνο, είναι μια χαρά. Φίλτρο λαδιού, εννοείται ότι πρέπει να αλλάζεται κάθε φορά, αφού το κόστος των 7-10 ευρώ μια φορά το χρόνο, (άντε δύο αν κάνουμε πολλά χιλιόμετρα) είναι αμελητέο. Και πάντα φουλ συνθετικό λάδι.
Οι σημερινοί κινητήρες είναι πολύ καθαροί και τα λάδια είναι προηγμένης τεχνολογίας. Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, οι πιο συχνές αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Πάντως, όταν το αυτοκίνητό μου δεν καίει γραμμάριο λάδι και όταν το πάω για αλλαγή, τα λάδια που είχα είναι όπως όταν μπήκαν, δεν έχω κανένα λόγο να αλλάζω νωρίτερα από τα 10-15.000 χλμ (τώρα, έχω 12.000χλμ από την τελευταία αλλαγή και επειδή πέρασε ένας χρόνος θα τα αλλάξω, αλλιώς θα τα άφηνα 1-2000χλμ ακόμα). Προφανώς, τα 25-28.000χλμ που προτείνει η bmw είναι υπερβολικά, αλλά όχι και να αλλάζουμε και κάθε 5-6 χιλιάδες χιλιόμετρα, σε σύγχρονους ατμοσφαιρικούς κινητήρες!
Αυτή είναι η άποψή μου φυσικά και εννοείται πως είναι απόλυτα σεβαστό ο καθένας να κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο για το αυτοκίνητό του. Απλά, για εμένα οι πολύ συχνές αλλαγές είναι περιττό έξοδο και επειδή έτσι όπως το πάνε δεν θα έχουμε ούτε για καύσιμα, δε διανοούμαι να αλλάζω 2 και 3 φορές το χρόνο λάδια, αφού εκτός του ότι δεν το θεωρώ απαραίτητο, εκτοξεύει το λειτουργικό κόστος του αυτοκινήτου και δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για τέτοια έξοδα.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong