Τα σέβη μου
Οι 4τροχοί οδεύουν προς αναστολή έκδοσης και μαζί τους πεθαίνει ένα κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού
Παρόλο που στην Ελλάδα η μεγαλοστομία καταντάει πολλές φορές κουραστική η βινιέτα του περιοδικού 4τροχοι, «Κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», ήταν ακριβής. Το περιοδικό του Κώστα Καβαθά και των δημοσιογράφων που πέρασαν από αυτό διαμόρφωσε αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως αυτοκίνηση, ή τουλάχιστον αυτό που αντιλαμβανόμαστε όσοι από εμάς είναι πάνω από 20 χρονών.
Οι 4τροχοί και γενικότερα οι Τεχνικές Εκδόσεις άλλαξαν τα δημοσιογραφικά στάνταρ στον χώρο. Όχι ότι τα έκαναν πάντα όλα σωστά, ίσα-ίσα, οι φανατικοί του χώρου ξέρουν πόσες φορές διαφωνήσαμε αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοια. Το σοβαρό ενδεχόμενο αναστολής της έκδοσης του Νο. 1 περιοδικού για το αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι το χειρότερο δυνατό νέο για όλους μας.
Οι 4τροχοί πληρώνουν φυσικά την αβάσταχτη οικονομική κρίση, τη φούσκα του Λυμπέρη και πιθανώς και τα λάθη του ιδρυτή τους. Σκέφτομαι όμως ότι δεν υπάρχει πιο τίμιος τρόπος να αντιμετωπίσεις τα λάθη σου από το να δεχτείς τις συνέπειες τους (κάτι σπάνιο στη χώρα μας) και ο Κώστας Καβαθάς, αν μη τι άλλο, δεν βγαίνει αλώβητος από αυτήν την ιστορία. Κάθε άλλο.
Το ms|free ξεκίνησε από ένα διαδικτυακό καβγά στο forum των 4τροχών. Ιδρύθηκε βγάζοντας τη γλώσσα του στο «κατεστημένο» των τεχνικών εκδόσεων και κήρυττε την έλλειψη σεβασμού ως λύση για κάτι νέο. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, νιώθω την ανάγκη να υποβάλλω τα σέβη μου. Μπορεί να φταίει που γερνάω εγώ αλλά το σίγουρο είναι ότι μαζί με τους 4τροχους χάνουμε στα αλήθεια ένα κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος προκειμένου η αναστολή έκδοσης των 4τροχών να είναι μόνο προσωρινή η BitsnBytes και τα ms|free, auto|free, auto-mag είναι έτοιμα να βοηθήσουν.
Κώστας Εφήμερος