Αρχικό μήνυμα απο
Ε91
Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανένα από τα μέλη και χωρίς να αμφισβητώ τις (κακές) εμπειρίες των προλαλησάντων, ως κάτοχος ΜΙΝΙ Cooper R56 "απλού" (όχι S) εδώ και δύο χρόνια, ας αναφέρω κι εγώ την άποψή μου περί ΜΙΝΙ.
Καταρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο γενιές (αρχικά κυκλοφόρησε η 1η γενία με κωδικούς R50-R53 και στη συνέχεια από τέλη '06 έως σήμερα παράγεται η 2η γενιά με κωδικούς R55 (Clubman)-R56 (το κλασικό τρίθυρο), R57 (Cabrio) και πρόσφατα το R60 (Countryman), χωρίς να παραβλέπουμε τα νέα Coupe και Roadster, βασίζονται πάνω στο τρίθυρο R56.
Ομολογουμένως η 2η γενιά είναι πολύ περισσότερο αξιόπιστη από την 1η γενιά (με εξαίρεση κάποια προβλήματα στα πρώτα S του' 07, τα οποία καλύφθηκαν εντός εγγύησης).
Το δικό μου R56 (όχι S) το αγόρασα καινούριο τέλη του '09 και μέχρι σήμερα (39.000 km) δεν έχει εμφανίσει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ!
Το αγόρασα με το σκεπτικό του "δεύτερου αυτοκινήτου για την πόλη" και τελικά πούλησα την 116i, που είχα τότε, για πολλούς και διάφορους λόγους (πάγια έξοδα, επιδόσεις κλπ.), αλλά κυρίως επειδή ευχαριστιόμουν πιο πολύ την οδήγηση του ΜΙΝΙ. Ανεξαρτήτως συνθηκών (πόλη, ταξίδι, στροφιλίκι κλπ.), το ΜΙΝΙ προσφέρει γνήσια οδηγική αίσθηση 1:1.Τιμόνι για σεμινάριο, πολύ καλή ακαμψία, κρατήματα, ευελιξία, διακριτικά και όσο πρέπει παρεμβατικά ηλεκτρονικά, καλές εώς πολύ καλές επιδόσεις, καλή ποιότητα υλικών, κατανάλωση λογική έως και οικονομική (εάν οδηγείς προσεκτικά), κατασκευαστικές λεπτομέρειες BMW (π.χ. ηλεκτρονικά συστήματα από BMW, canbus κλπ). Παρότι του έχω βάλει 17αρες (205/45/17 όχι runflat) και κάνω συχνή χρήση του κλιματισμού, ποτέ δεν έχω αισθανθεί σε ταξίδι να του λείπει δύναμη.Ίσα-ίσα που αν το δουλεύεις σχετικά ψηλα (μετά τις 3000-3500 rpm), το αυτοκίνητο πηγαίνει πολύ άνετα.Ίσως ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά ούτε εγώ το περίμενα να είναι τόσο καλό. Στην αρχή το αντιμετώπιζα ως lifestyle item, αλλά το αυτοκίνητο έχει πολύ ουσία τελικά. Κάθε φορά που το οδηγώ, ξανανιώνω!Το μόνο που του λείπει, αλλά είναι και λογικό (ΜΙΝΙ γαρ...), είναι οι χώροι (κυρίως αποσκευών), ενώ, για να είμαι (όσο μπορώ) αντικειμενικός, κάποιοι μικροτριγμοί πλαστικών κάνουν την παρουσία τους κατά καιρούς.
Γενικά το brand της ΜΙΝΙ πρεσβεύει μία ολόκληρη φιλοσοφία περί αυτοκίνησης, που είναι "love or hate".
Τι εννοώ;Εάν το συγκρίνεις με άλλα μικρά αυτοκίνητα, θα σου φανεί οικονομοτεχνικά ακριβό, μικρό, σκληρό ...
Εάν το δεις ως αυθύπαρκτο μοντέλο, που αναβίωσε επάξια μία ολόκληρη μάρκα (με τη βοήθεια της μαμάς BMW βεβαίως, βεβαίως...), θα εκτιμήσεις τη μοναδικότητα του σχεδιασμού του (μέσα-έξω) καθώς και τα οδικά του χαρακτηριστικά.
Μετά από 2 χρόνια απροβλημάτιστης συμβίωσης, λόγω οικογενειακών αναγκών για χώρους, είμαι αναγκασμένος να το πουλήσω. Εάν οι καιροί ήταν διαφορετικοί, θα το κρατούσα μόνο και μόνο για να ξεδίνω οδηγώντας το!
Συμπέρασμα: εγώ θα αγόραζα ένα καινούριο ή καλομεταχειρισμένο ΜΙΝΙ 2ης γενιάς (από τέλη '06 και μετά) με κλειστά μάτια, αφού βεβαίως το έλεγχα εξονυχιστικά σε συνεργείο της εμπιστοσύνης μου (πρόσεχε γιατί κυκλοφορούν πολλά κακομεταχειρισμένα ΜΙΝΙ, ιδίως S, ενώ και τα απλά Cooper και ONE, που συνήθως οδηγούνται από γυναίκες, έχουν υποστεί τα πάνδεινα...).
Γενικός κανόνας για τα μτχ: όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερα!
Συγγνώμη για το μακροσκελές και ενθουσιώδες post, αλλά ήθελα να είμαι όσο πιο αναλυτικός μπορούσα.
Ελπίζω να βοήθησα.