Επιστροφή στο Forum : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ TURBO HOW TO ???
Σε λιγες μερες θα ειναι εδω το μοτερακι μου και με την ευκαιρια θα ηθελα τις συμβουλες σας στο πως να καθαρισω το τουρμπο προιοντα κτλ πως να το συντηρησω και οτιδηποτε αλλο χρειαζεται να ξερω...
Σε λιγες μερες θα ειναι εδω το μοτερακι μου και με την ευκαιρια θα ηθελα τις συμβουλες σας στο πως να καθαρισω το τουρμπο προιοντα κτλ πως να το συντηρησω και οτιδηποτε αλλο χρειαζεται να ξερω...
Εννοείς οτι θα πάρεις σκέτο μοτέρ στο οποίο θα αφαιρέσεις το τούρμπο και θα το καθαρίσεις μόνος σου? Αν είναι έτσι θα σου γράψω μερικά πράγματα γιατί είναι μεγάλη ιστορία να το ανοιξεις και να το ξανακλείσεις σωστά.
Το τούρμπο αυτό είναι ρολεμανάτο ή με θρος (thrust plate bearing)?
oldcarskickass
26-11-10, 17:34
Αν βοηθάει κάπως, στο δικό μου 120d με τον Μ47Ν20 το turbo είναι της Garett GT25RS.
Το ίδιο μοτέρ είναι και του φίλου.
oldcarskickass δεν εχουμε το ιδιο μοτερ ουτε και το ιδιο μοντελο τουρμπινας.. ομως η αρχη λειτουργιας λογικα ειναι ιδια αν εχεις με ηλεκτρικο westgate..
αυτη που φοραει το δικο μου ειναι η 731877-5009S και το ο αριθμος που δινει η bmw 11657790994.
Στρατο αυτο ακριβως θα κανω αν και εχει και το νεο τουρμπινα λεω να βαλω την δικια μου που δουλευε αψογα και να κρατησω την αλλα καβατζα μεχρι να τα κακαρωσει αυτη μιας που το μοτερ το νεο εχει 44000κμ..
οποτε χρειαζομαι οτιδηποτε πρεπει(η δεν πρεπει) να ξερω για να την κανω ξανα σαν ''καινουρια''...
καθε αποψη δεκτη!!
oldcarskickass
27-11-10, 12:13
Για να βοηθήσω το είπα.
Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον ένα μάθημα συντήρησης από τον biturbo masterthumb:shok:
SuperSonic
27-11-10, 14:10
Για να καθαρισεις την τουρμπινα η να την κανεις σερβις σωστα θα πρεπει να πας σε καποιον ειδικο αν δεν το εχεις ξανακανει.
Ο Καθαρισμος του κελυφους η του σωματος γινεται σε ειδικα μηχανηματα με ειδικο χημικο καθαρισμου,περα απο αυτο θα πρεπει να ξαναβαλεις τα παρελκομενα του τα οποια μονο τυχαια δεν μπαινουν θελει ζυγοσταθμηση ο αξονας κ.α.
Πριν ομως κανεις οτιδηποτε θα πρεπει να δεις αν εχει τζογο η τουρμπινα και γενικα μια εκτιμηση του τι χρειαζεται!
Αν η τουρμπινα ειναι σε καλη κατασταση Οκ αν οχι θα πρεπει να επισκευστει πραγμα που θα σου πει ο μηχανικος μια εκτιμηση στο τι χρειαζεται.
Για να βοηθήσω το είπα.
Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον ένα μάθημα συντήρησης από τον biturbo masterthumb:shok:
δεν το εγραψα για να σου την μπω πληροφοριακα το ανεφερα :warriorsmiley::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:
η τουρμπινα μου ειναι σχεδον αριστη απ οσο μου ειπε ο μηχανικος απλα θελω να την καθαρισω στην ουσια και να κανω και κατι αλλο οσο αφορα θεμα συντηρησης αν χρειαζεται.
πιο πολυ να ενημερωθω θελω για να ξερω πως και τι..
MPOWER did't told me where i can find turbo mechanical or materials to clean my τουρμπο!
oldcarskickass
27-11-10, 18:40
δεν το εγραψα για να σου την μπω πληροφοριακα το ανεφερα :warriorsmiley::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:
η τουρμπινα μου ειναι σχεδον αριστη απ οσο μου ειπε ο μηχανικος απλα θελω να την καθαρισω στην ουσια και να κανω και κατι αλλο οσο αφορα θεμα συντηρησης αν χρειαζεται.
πιο πολυ να ενημερωθω θελω για να ξερω πως και τι..
Ναι ρε συ δε παρεξηγήθηκα!!
Dont worry.
Απλά και εγώ πλησιάζω τα 150000 χλμ και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω στην τουρμπίνα από θέμα συντήρησης κτλ.
Άντε να βγει καμιά έξοδο ο στράτος να γράψει κανά ποστ σεντόνι να δούμε τι μας γίνεται.
Δεν σας ξέχασα, ψάχνω να βρώ λίγο φωτογραφικό υλικό για αυτά που θέλω να γράψω....
αντε ρε Στρατοοοο πες μου ποιον εχεις διοικητη να κανονισω καμια αδειουλα για να κανεις diy..
η δικια μου 130.000 εχει αλλα εχω ακουσει πως ο μεσος ορος ζωης τους ειναι οι 150.000 και θα θελα κανω ενα τσεκ απ... μεχρι στιγμης παντως δουλευει αψογα!!!
Με 152.000 εγώ θα πρέπει ήδη να ανησυχώ;; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αρχίζει και τα παίζει;;
SuperSonic
27-11-10, 21:53
Με 152.000 εγώ θα πρέπει ήδη να ανησυχώ;; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αρχίζει και τα παίζει;;
Βασικα θα πρεπει να δεις αν εχει ραγισματα το κελυφος και να τσεκαρεις αν εχει τζογο ο αξονας τις τουρμπινας..μια τουρμπινα που δεν εχει ανοιχτει ποτε θα πρεπει να ελεχτει σωστα.
Σωστη λειτουργεια τουρμπινας σωστη δυναμη στην ασφαλτο.
στρατο κανενα νεο επι του θεματος?
Ευκαιρία τώρα με την μετάθεση Αθήνα και μιας και αύριο δεν μπαίνω στο "στρατόπεδο" να γράψουμε λίγα πράγματα:
Αρχικά αφου γίνει η αφαίρεση του turbo κάνουμε ένα καθαρισματάκι με συρματόβουρτσα στο εξωτερικό για να φύγουν οι καπνίλες με τα λάδια και την σκόνη απο πάνω. Προσέχουμε να μην πάνε τα μπάζα μέσα στις φτερωτές.
Επειτα βάζουμε το turbo πάνω στο τραπέζι. Για να κάνουμε κομμάτια το turbo θέλουμε 2 πράγματα, να λύσουμε την φτερωτή της εξαγωγής και μετά το δαχτυλίδι που ενώνει τα 2 κελύφη μαζί.
Για να ξεβιδώσουμε το δαχτυλίδι εξαγωγής πρέπει να έχουμε το κατάλληλο εγαλείο, μάλλον 2 ίδια. Το παξιμάδι που κρατά την φτερωτή είναι 2/3 torx και 1/3 με ίσια πλευρά. Το ίδιο για το παξιμάδι απο την μεριά του συμπιεστή για να κρατήσουμε κόντρα και να ξεσφίξουμε:
Οι παρακάτω φωτό είναι απο την τουρμπίνα της μηχανής jet που κατασκεύασα. Διακρίνεται στο κέντρο το παράξενο περικόχλιο:
https://img225.imageshack.us/img225/2192/dsc00016jm.jpg (https://img225.imageshack.us/i/dsc00016jm.jpg/)
Αφου ξεσφίξουμε το παξιμάτι της εξαγωγής τραβάμε προσεκτικά την φτερωτή προς τα έξω.
Σειρά έχει να λύσουμε το δαχτυλίδι που συγκρατεί τα κελύφη. Διακρίνεται στο κέντρο του turbo:
https://img3.imageshack.us/img3/4585/dsc00015zv.jpg (https://img3.imageshack.us/i/dsc00015zv.jpg/)
Εδώ θέλει προσοχή όταν θα το ξανατοποθετήσουμε γιατί σφίγκει με δυναμόκλειδο. Η ροπή σύσφηξης διακρίνεται πάνω στο δαχτυλίφι ή δίνεται απο τον κατασκευαστή. Σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραλήψουμε. Εδώ φαίνονται τα στοιχεία σύσφιξης του δικού μου turbo:
https://img64.imageshack.us/img64/8940/dsc00014gb.jpg (https://img64.imageshack.us/i/dsc00014gb.jpg/)
https://img842.imageshack.us/img842/6808/dsc00019sh.jpg (https://img842.imageshack.us/i/dsc00019sh.jpg/)
Μόλις το αφαιρέσουμε το turbo μπορεί να χωριστεί στα επιμέρους τμήματα του. Τραβάμε το μαντέμι του στροβίλου έξω και μας μένει το housing του άξονα μαζί με το αλουμήνιο και τον άξονα μαζί με την φτερωτή του συμπιεστή. Χτυπάμε ελαφρά με μια ματσόλα τον άξονα απο την μεριά που αφαιρέσαμε την φτερωτή του στροβίλου και ο άξονας μαζί με την φτερωτή βγαίνουν απο την μεριά του αλουμηνίου του συμπιεστή. Εδώ δεν υπάρχει ανάγκη να χωρίσουμε τον άξονα απο την φτερωτή του συμπιεστή λύνοντας το παξιμάδι για να έχουμε την ευκολία της συναρμολόγησης πάλι. Πλέον ο συμπιεστής μπορεί να αφαιρεθεί απο το housing του άξονα:
Σειρά έχει η αφαίρεση του θρός απο το housing του άξονα ή των ρουλεμάν:
https://image.turbomagazine.com/f/8823913+w750+st0/0405tur_turbotech07_z.jpg
Είτε έχει ρολεμάν είτε θρός είναι για πέταμα αφού κάνουμε επισκευή. Το θρός σίγουρα έχει φθαρεί και θα έχει εμφανές φάγωμα στην επιφάνεια του και στο σημείο που γυρνάει ο άξονας ενώ το ρουλεμαν θα έχει αποκτήσει πολλά μπόσικα και δεν θα γυρνάει σωστά. Αφαιρούμε επίσης τους στεγανοποιητικούς δακτυλίους ή αλλιώς λαβυρίνθους που χρησιμοποιούνται για την συγκράτηση του λαδιού. Και αυτά πέταμα και αγοράζουμε καινούρια. Αφαιρούμε επίσης τα 2 μπρούτζινα δαχτυλιδία και τα πετάμε.
Σειρά έχει ο καθαρισμός. Παίρνουμε έναν κουβά με μπόλικο white spirit (καθαρό πετρέλαιο με λίγο διαλυτικό σε μπετονάκι απο το εμπόριο) και τα βουτάμε όλα μεσα. Μαζί με μερικά στουπιά πλένουμε τις φτερωτές, τα κελύφη και τους άξονες. Αφού τα πλήνουμε όλα μαζί τα σταγνώνουμε και καθαρίζουμε τις καπνίλες με ένα 500άρι σμηριδόπανο. Ξεπλένουμε με ένα καθαρό στουπάκι να φύγουν τα υπολείματα και φυσάμε με πιεση αέρα.
Τώρα το σημαντικότερο. Παίρνουμε ένα μικρόμετρο και μετράμε την υγειή περιοχή του άξονα. Αν ο άξονας έχει παντού την ίδια διάσταση (συνήθως 8.00 ή 10.00 mm) τον κρατάμε. Αλλιώς πέταμα και πάμε για καινούριο turbo δυστηχώς. Ο άξονας είναι απο ατσάλι με επιφανειακή σκληροχρωμίωση η ενανθράκωση. Δεν αξίζει να τον επισκευάσουμε. Επίσης, ελέγχουμε αν έχει "αρπάξει" επειδή καπου δεν είχε φίλμ λαδιού και ακούμπησε και λόγω της μεγάλης ταχύτητας ήρθε σε επαφή με κάποιο ακίνητο μέρος. Αν έχει "αρπάξει" πάμε για καινούριο turbo και πάλι. Αν είναι εντάξει ο άξονας συσφίγκουμε πάνω του την φτερωτή εξαγωγής και τον στέλνουμε για ζυγοστάθμιση σε κάποιον τουρμπινά. Είναι απαραίτητο βήμα για το ζύγισμα του για να μην έχουμε ταλαντώσεις στην λειτουργεία του. Αν έχουμε ταλαντωση έστω και 1 μm και με ταχύτητα 150.000 στροφές/λεπτό μπορεί να κολλήσει και να έχουμε προβλήματα μετά.
Αφού ζυγοσταθμίσουμε τον άξονα ακολουθούμε την αντίστροφη διαδικασία συναρμολόγησης. Βάζουμε με προσοχή τα καιούρια θρός ή ρουλεμάν και ακολουθούμε την αντίστροφη διαδικασία.
Πιο πριν ελέγχουμε για ραγίσματα στο μαντέμι ή κάπου αλλού. Αν έχει ραγίσει το μαντέμι πετά με στο καλάθι το turbo γιατί είναι άχρηστο. Το μαντέμι είναι χάλυβας με περιεκτικότητα άνθρακα πάνω απο 4% και είναι ασυγκόλλητο μέταλλο. Οποιος σας πεί οτι συγκολλάται με τον οποιονδίποτε τρόπο θέλει να σας φάει τα χρήματα. Στην πρώτη διαστολή κατά την θέρμανση η συγκόλληση έχει διαφορετικό συντελεστή διαστολής απο το μαντέμι και επιπλέον επειδή είναι ασυγκόλλητο μέταλλο θα αποχωριστεί απο την επιφάνεια του μαντεμιού. Επίσης, αν γίνει συγκόλληση τότε τοπικά δημιουργούνται ρογμές λόγω του hot spot απο την συγκόλληση και επιπλέον δημοιουργούνται "τραβήγματα" αλλάζωντας την γεωμετρία του κελύφους με αποτέλεσμα η φτερωτή καποια στιγμή να αποτήσει επαφή με το μαντέμι και........ μπαμ στο τούρμπο.
Αφού όλα έχουν πάει καλά τα συναρμολογούμε πάλι με τις κατάλληλες ροπές σύσφιξης και τοποθετούμε στο αυτοκίνητο.
Η διάρκεια ζωής του turbo είναι περίπου 150.000 km ή και λιγότερο. Εξαρτάται απο την χρήση, το στροφάρισμα στα κόκκινα, την πίεση που δουλεύουμε και τα θερμικά φορτία που δέχεται.
Αν πριν αφαιραίσουμε το turbo έβγαινε μπλέ καπνός ή τσίμπαγε αρκετό λάδι τότε με αλλαγή θρος ή ρουλεμάν είμαστε έτοιμοι. Αν έβγαζε η εξάτμηση άσπρο καπνό τότε πέρναγε νερό στο σύστημα απο κάποια ρογμή και πετάμε στο καλάθι το turbo.
Αυτά για την ώρα. Αν έχετε απορείες και μπορώ να βοηθήσω εδώ είμαι....
Στρατο εισαι αρχηγος... ευχαριστω πολυ για το κατατοπιστικοτατο ποστ!
oldcarskickass
03-04-11, 19:31
Φοβερός κατατοπιστικότατος και απλός.
Μια ερώτηση όμως.
Τα ανταλλακτικά που τα βρίσκουμε;
Σε εταιρείες κατασκευής θρος ή ρουλεμάν, ή από τους κατασκευαστές του turbo.
Στα diesel λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών το διάστημα συντήρησης ή ο τρόπος συντήρησης αλλάζει;
Έχω ακούσει ότι οι καινούριες οι GT ή RS (κάπου πρέπει να κάνω λάθος αλλά στην περιγραφή κάτι από τα δύο λέει) δεν επιδέχονται επισκευές.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Πόσο περίπου κοστίζει μια καινούρια GT25RS; (ΆΣΧΕΤΟ)
Φοβερός κατατοπιστικότατος και απλός.
Μια ερώτηση όμως.
Τα ανταλλακτικά που τα βρίσκουμε;
(ΆΣΧΕΤΟ)
κανε τον κινεζο....https://yeqi.en.alibaba.com/productgrouplist-209333800/repair_kits.html#products
πλακα κανω ετσι! σωστος τα ανταλλακτικα απο που θα τα παρουμε?
η τουρμινα σου πρεπει να εχει κανενα 1400 ευρω απο την μαμα!
oldcarskickass
04-04-11, 00:43
κανε τον κινεζο....https://yeqi.en.alibaba.com/productgrouplist-209333800/repair_kits.html#products
πλακα κανω ετσι! σωστος τα ανταλλακτικα απο που θα τα παρουμε?
η τουρμινα σου πρεπει να εχει κανενα 1400 ευρω απο την μαμα!
Ι know i know!!
Αλλά αν χαλάσει ή πάθει τίποτα σιγά μην μπει η μαπά.
Θα βγάζω που θα βγάζω καπάκια και ένα κάρο σωληνάκια δυο μέρες, ας μπει κάτι σωστό!!