Επιστροφή στο Forum : [E36] Γωνιες toe, camber. (Συγκλιση και καμπερ [!])
Παιδια, επειδη διαβαζω διαφορα (αλλου σε ξενα φορουμ).
Ποιος απο σας εχει "παιξει" με τις γωνιες καμπερ και toe μπρος και πισω ?
Για Ε36 ρωταω, αλλα ευπροσδεκτες διαφορες αποψεις και απο αλλα 3αρια.
Οι τιμες που εχουν οι ευθυγραμμισαδες και ρυθμιζουν το αμαξι οταν παμε για "ευθυγραμμιση" ειναι, λεει, "συντηρητικες" ως προς την οδικη συμπεριφορα -για "ασφαλη" οδικη συμπεριφορα-. Ειναι ετσι ?
Ποιες ρυθμισεις κανουμε για "πιστα" και ποιες για ντριφτ ?
Πως τις επιτυγχανουμε ? Με τα εργοστασιακα μερη ειναι δυνατες ρυθμισεις ? Σε τι βαθμο ?
:confused:
(MikeT328E36, για πες εσυ που ξερω οτι "παιζεις" με το αυτοκινητο, εχεις ασχοληθει με καμπερ και toe καθολου? )
aggelosmk2
18-11-10, 22:47
Πριν καμμια βδομαδα που κατεβασα το αμαξι απο τη μετατροπη πηγα ξανα το αυτοκινητο στον Πoυπακη τον λεγομενο στη πιατσα (the Doctor)εδω στο Μενiδι.
Ο ανθρωπος ειναι αλλου σε θεμα γνωσης ,δεν υπαρχει.
Του το αφησα κ Ζητησα λοιπον να παρω πισω ενα Ε36 που θα συμπεριφερεται επιθετικα,θα ειναι σφιχτο,θα εχει ενα τιμονι ξυραφι ,κ θα στριβει σαν τρενο.
Και ιδου το θαυμα...
θα περασω να μαθω τι νουμερα ακριβως επαιξε κ θα σου πω την δικη μου εκδοχη για την φαση "κρατημα και συμπεριφορα hot hatchback" .
thumb
Αγγελε, εχεις βαλει ειπαμε και τα Raceland τα coilovers ?
m-power_01
19-11-10, 02:05
Παιδια, επειδη διαβαζω διαφορα (αλλου σε ξενα φορουμ).
Ποιος απο σας εχει "παιξει" με τις γωνιες καμπερ και toe μπρος και πισω ?
Για Ε36 ρωταω, αλλα ευπροσδεκτες διαφορες αποψεις και απο αλλα 3αρια.
Οι τιμες που εχουν οι ευθυγραμμισαδες και ρυθμιζουν το αμαξι οταν παμε για "ευθυγραμμιση" ειναι, λεει, "συντηρητικες" ως προς την οδικη συμπεριφορα -για "ασφαλη" οδικη συμπεριφορα-. Ειναι ετσι ?
Ποιες ρυθμισεις κανουμε για "πιστα" και ποιες για ντριφτ ?
Πως τις επιτυγχανουμε ? Με τα εργοστασιακα μερη ειναι δυνατες ρυθμισεις ? Σε τι βαθμο ?
:confused:
(MikeT328E36, για πες εσυ που ξερω οτι "παιζεις" με το αυτοκινητο, εχεις ασχοληθει με καμπερ και toe καθολου? )
Οι τιμες που χρησιμοποιουν οι ευθυγραμμισαδες ειναι αυτες που παραχωρει η εκαστοτε εταιρια.
Ο προσανατολισμος των ρυθμισεων ειναι αυτος ο οποιος δινει η εταιρια ,συμφωνα με τον χαρακτηρα του καθε μοντελου.
Σε Ε36 εχεις επιλογη να ρυθμισεις caster & toe μπροστα ,με μικροπατεντα μπορεις να παιξεις λιγο με camber αλλα λιγο.
Πισω παιζεις camber & toe.
Δεν υπαρχει ιδανικη ευθυγραμμιση για ενα αυτοκινητο! Ειναι λιγο υποκειμενικο το ζητημα.Αν δεν εχεις εντοπισει καποιο σημειο που θα ηθελε βελτιωση στην συμπεριφορα του αυτοκινητου σου, μην πειραζεις τιποτα.
Να ξερεις οτι οποια ρυθμιση κανεις κερδιζεις καπου αλλα χανεις καπου αλλου.
Καπου διαβασα οτι της BMW οι τιμες ειναι πολυ "συντηρητικες".
Προσανατολιζονται περισσοτερο (υποτιθεται) στην οδικη σταθεροτητα αρα και ασφαλεια.
Δηλαδη πισω συγκεκριμενα, η toe ("συγκλιση"?), λεει, τεινει προς αυτο
https://img823.imageshack.us/img823/8778/tiptoes2.gif
Toe in/negative toe δηλαδη προσφερει σταθεροτητα πισω, αλλα και φθορα στα ελαστικα.
Απο οτι λενε η φθορα των ελαστικων επηρεαζεται περισσοτερο απο την toe απο οτι την καμπερ.
Επισης, μεγαλυτερη αρνητικη καμπερ γενικα προσφερει καλυτερο πατημα ολου του ελαστικου πανω στη στροφη.
https://www.jeepfan.com/projects/CastorCamber/techfig_07b.gif
Προς Θεου δεν παριστανω τον ειδικο.
Προσπαθω να καταλαβω και εγω πως μπορουμε να ρυθμισουμε (οσο γινεται) την αναρτηση μας στα γουστα μας.
Και εαν κανω καπου λαθος εδω ας διορθωσει καποιος, παντως καπως ετσι τα'χω καταλαβει εγω.
aggelosmk2
21-11-10, 14:01
thumb
Αγγελε, εχεις βαλει ειπαμε και τα Raceland τα coilovers ?
Ναι εχω βαλει τις Raceland εδω και κανα 4μηνο :original:
Συμφωνω με τον Μpower οτι ειναι θεμα υποκειμενικο .
Εγω ειπα οτι με τις συγκεκριμενες ρυθμισεις που μου εκανε, βαση του οτι ζητησα ενα αμαξι που να ναι ξυραφι στις αλλαγες πορειας,να μη βγαζει μουτρα κ να συμπεριφερεται σαν Hot hatchback, το πετυχε.
Το ολο στησιμο με ικανοποιει απολυτα.
m-power_01
21-11-10, 14:43
Η σύγκλιση στον πίσω άξονα , δίνει στο αυτοκίνητο μια σταθερότητα στην ευθεία , δεν αλλάζει κατευθύνσεις από ανωμαλίες εδάφους και από αλλαγές οδοστρωμάτων . Κάνει το αυτοκίνητο ευθυβολο. Αν το παρακανεις τρως λίγο τα ελαστικά σου στο έξω μέρος τους . Δεν χρειάζονται υπερβολές , ένα 0,1 είναι υπεραρκετο ! Η καμπερ πίσω δίνει έξτρα σταθερότητα στις στροφές , γιατί πατάει όλο το λάστιχο . Αρα όπως καταλαβαίνεις , το πόση καμπερ θα δώσεις εξαρτάται λοιπόν από τα λάστιχα που φοράς αλλά και από το πόσο πιέζεις το αυτοκίνητο . Όσο αυξανεις όμως θα έχεις αυξημένη φθορά στο εσωτερικό μέρος του ελαστικου αλλά και θα έχεις χασουρα στην εκκίνηση , και ίσως ελάχιστη στο φρένο .
Μααστα...
Λοιπον, τελικα, μαλλον με δοκιμες στην πραξη γινεται η δουλεια, και αναλογως τα οδηγικα γουστα του καθενος...
Οπότε, εγω συγκεκριμενα εχω Bilstein κιτρινα "χοντρα" και ελατηρια 40/15 H&R. Αντιστρεπτικες 25,5/17mm μπρος/πισω. Offset (M3) προσφατα σινεμπλοκ ψαλιδιων. Και νορμαλ (υποτιθεται) ευθυγραμμιση, εργοστασιακη. Ευθυγραμισσας: "Χαρτι εισαι"...:rolleyes:
Μπροστα τωρα, κανα 4-μηνο μετα απο αυτη, με το ματι βλεπω αυξημενη καμπερ και στο δρομο τραβηγματα/διαβασματα στις ανωμαλιες (ειδικα μετα την αλλαγη των μπροστα ελαστικων (17aria) απο toyo ct-01, σε goodyear eagle f1).
Επειδη ομως συμβαινουν κατι υποπτες ασταθειες με το μπροστινο μου, θα γινει ενα "rebuild" στην αναρτηση, για να ξερω τι γινεται. Μαζι θα μπει το Χ-brace που εχω ηδη, και μπαρα θολων μπρος (μαλλον και πισω).
Επιπλεον, επειδη δεν μπορουμε να παραμελησουμε το εμανισιακο, δεν μου αρεσει το 40/15 χαμηλωμα. Γι'αυτο ισως μπει και αλλη αναρτηση για να χαμηλωσει το πισω μερος, πιο πολυ για θεμα εμφανισης, οχι επειδη δεν μ'αρεσει κατι στη συμπεριφορα. :thnx:
Θα επανελθω λοιπον.
Stunt Mike
21-11-10, 18:44
Μεχρι στιγμης δεν ειχα παιξει πολυ με την αναρτηση,εργοστασιακες τιμες εβαζα σ'ολες τις ευθυγραμμισεις,ομως ηθελα να ''χαλασω'' λιγο την ουρα και να βελτιωσω το turn in του Ε36 μου.Κατοπιν συννενοησης λοιπον με ευθυγραμμισα,εν οψει τοποθετησης της D2 μου,ειπαμε να το σεταρουμε ως εξης:1.5μοιρα καμπερ μπροστα,2.5 πισω,συγκλιση τροχων πισω εργοστασιακη και χαμηλωμα εναν εως δυο ποντους ακομη απ'οτι ειναι.Θα το δουμε εκεινη τη στιγμη και αναλογα το πως θα μ'αρεσει.Θα κανω καποια χλμ ετσι να στρωσει η αναρτηση και μετα σκεφτομαι για αποκλιση πισω τροχων 0.1-0.15 ωστε να φευγει πιο ευκολα με τιμονιά και να διατηρει την πλαγιολισθηση ακομη και με τη φόρα του.Ισως το καμπερ ανεβει στις 3.5 μοιρες σταδιακα αναλογα με το πως συμπεριφερεται τελικα.θα κανω επαφες με κανα δυο ακομη γνωστους ευθυγραμμισαδες και θα καταληξω που θα γινει η τοποθετηση τελικα.
Μεχρι στιγμης δεν ειχα παιξει πολυ με την αναρτηση,εργοστασιακες τιμες εβαζα σ'ολες τις ευθυγραμμισεις,ομως ηθελα να ''χαλασω'' λιγο την ουρα και να βελτιωσω το turn in του Ε36 μου.Κατοπιν συννενοησης λοιπον με ευθυγραμμισα,εν οψει τοποθετησης της D2 μου,ειπαμε να το σεταρουμε ως εξης:1.5μοιρα καμπερ μπροστα,2.5 πισω,συγκλιση τροχων πισω εργοστασιακη και χαμηλωμα εναν εως δυο ποντους ακομη απ'οτι ειναι.Θα το δουμε εκεινη τη στιγμη και αναλογα το πως θα μ'αρεσει.Θα κανω καποια χλμ ετσι να στρωσει η αναρτηση και μετα σκεφτομαι για αποκλιση πισω τροχων 0.1-0.15 ωστε να φευγει πιο ευκολα με τιμονιά και να διατηρει την πλαγιολισθηση ακομη και με τη φόρα του.Ισως το καμπερ ανεβει στις 3.5 μοιρες σταδιακα αναλογα με το πως συμπεριφερεται τελικα.θα κανω επαφες με κανα δυο ακομη γνωστους ευθυγραμμισαδες και θα καταληξω που θα γινει η τοποθετηση τελικα.
εννοεις λιγο χαμηλωμα ακομα μονο πισω, ή και μπροστα ?
βεβαια με την καινουρια σου D2, e?
Stunt Mike
22-11-10, 01:19
Ναι.Δεν την εχω τοποθετησει ακομη.Σιγουρα θα χαμηλωσω κανα ποντο μπροστα ακομη και ισως 2 ποντους πισω.Θελω τ'αμαξι να γινει σχεδον ισιο...Αν δεν κανω λαθος απ'το εργοστασιο εχει διαφορα 2.5 ποντους μπρος-πισω.Εγω θελω να το φερω στον 1 ποντο διαφορα.