PDA

Επιστροφή στο Forum : BMW Z3 1.9 αναβάθμιση φρένων

Obijuan83
18-03-24, 23:31
Καλησπέρα έφτασε η ώρα να αλλάξω δίσκους και τακάκια εμπροςοπότε θέλω να πάω σε κάτι καλύτερο όσον αφορά το σύστημα πέδησης.

Κανονικά το Ζ3 μου έχει εμπρός Solid δίσκους 286mmx12

Oι επιλογές που έχω είναι οι εξής:

286mm x 22 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο54mm
300mm x 22 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο54mm
325mm x 25 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο57mm

Λογικά σκεφτόμουνα να πάω σε 300x22 αλλά σκέφτομαι και τους 325x25mm από 330i. Tο μόνο που με προβληματίζει είναι αν θα έχω θέμα με το master cylinder λόγω μεγαλύτερου εμβόλου και το ότι οι δίσκοι είναι 9.00KG σε σχέση των 6.8KG των 300x22

Τι προτείνετε? Η χρήση δεν θα είναι πίστας , ίσως "επιθετική" οδήγηση σε ανηφόρες κατηφόρες με πολλές στροφες το πιο βαρύ.

Με ενδιαφέρει και το αισθητικό κομμάτι να πω

Ευχαριστώ :)

The Ace
19-03-24, 08:51
Προσωπική εμπειρία αλλά όχι από BMW, κυρίως από Mazda και Honda που έχω μπει αρκετές φορές πίστα. Αν δεν τίθεται θέμα μεγάλης αύξησης ισχύος, τότε το να πας σε τεράστιους δίσκους (και ανάλογα τακάκια) δεν έχει νόημα. Όμως οι αεριζόμενοι είναι must, κυρίως αν αυξηθούν τα θερμικά φορτία (κοινώς τα πιέζεις, όπως και λες ότι θα κάνεις). Αν και εφόσον μπεις σε πίστα, τότε οπωσδήποτε χαρακτούς (που πιάνει και το αισθητικό που θες) και ένα επιθετικό τακάκι, για να μειώσεις το brake fade. Αν μπορείς να βρεις πακέτο το σετάκι Brembo Xtra (δίσκους + τακάκι) για τη δαγκάνα που σκέφτεσαι, τότε είναι μια καλή και δοκιμασμένη λύση ;) Τέλος οπωσδήποτε ένα σετάκι braided σωληνάκια για σταθερή πίεση και εξάλειψη μπαλονιάσματος υπό πίεση.

deepBLUE
19-03-24, 09:31
Τακάκια EBC κίτρινα

Victor
19-03-24, 10:40
Καλημέρα
μόνο βάρος θα προσθέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Με 118 άλογα (123 στην πραγματικότητα) μόνο σε πίστα θα χρειαστείς το κάτι παραπάνω.
Αν το αισθητικό είναι όμως αυτό που θέλεις, τότε φόρεσε δαγκάνες τετραπίστονες απο Alfa Romeo ΜΙΤΟ, είναι φτηνές, είναι γνήσιες Brembo και μπαίνουν με αντάπτορες.

nikos valvetronic
20-03-24, 00:26
Για μένα χρυσή τομή οι 300αρηδες. Κρατάς το βάρος χαμηλά με ίδια δαγκάνα ίδιο τακάκι, μόνο το μπρακέτο
αλλάζει. Βάλε ,πολύ σωστά, κι ένα χαρακτό για μάτι και ανεπιφύλακτα σωληνάκια υψηλής, είτε είσαι σβέλτος είτε όχι.
Πραγματικά από εκεί και πάνω είναι υπερβολή. Και η δαγκάνα της Mito ακούγεται καλή λύση γιατί είναι κόμπακτ
(σε 305 δίσκο κάθετε στην alfa). Επίσης με τους 300αρηδες βάζεις κανονικά 16άρα ρεζέρβα. Με τους 325 θέλεις 17άρα.

pilot
20-03-24, 10:08
Συμφωνώ με τους από πάνω. Επίσης θα σου πρότεινα, σύμφωνα και με την χρήση που κανείς, να παραμείνεις στην διάσταση σου, απλά να βάλεις καλής ποιότητας αεριζόμενους και σε συνδυασμό φυσικά με καλό τακάκι, υγρά και σωληνάκια (που αυτά είναι τα σημαντικότερα) δεν θα έχεις κανένα θέμα.

Επίσης για το θέμα της αντλίας δεν υπάρχει πρόβλημα, εμείς από τα 4 έμβολα πήγαμε στα 20 χαχα.. αλλά πραγματικά δεν σου χρειάζονται πολυπιστονα γι'αυτό που κάνεις.

GiannisRob
20-03-24, 11:27
Συμφωνώ και εγώ με τη σειρά μου. Ένα σωστό μεταλλικό σετ σωληνάκια φρένων και ένα σωστό υγρό, όπως το Motul RBF600 με συχνές αλλαγές, είναι μια πολύ σωστή αναβάθμιση, σε συνδυασμό με λίγο μεγαλύτερα φρένα. Επίσης, ίσως αξίζει να δοκιμάσεις κάποιο πιο σκληρό τακάκι όπως τα κίτρινα EBC, που είπε ο Βαγγέλης, ή τα Ferrodo Racing. Τα δεύτερα τα είδα πρόσφατα σε Fiesta S φίλου και έπαθα πλάκα!

GiannisMRE
20-03-24, 13:59
Πάντως σε Ε46 με 200+ κιλά παραπάνω τα 286mm μια χαρά σταματάνε.
Άρα σε Ζ3 με λιγότερο βάρος + κέντρο βάρους δε βλέπω λόγο να γίνει αλλαγή, καθώς θα έχει ακόμη πιο καλό φρενάρισμα.

Ίσως οι 300mm που λένε πιο πάνω, αλλά μέχρι εκεί..

PetrosD
20-03-24, 14:21
Ναι στα τακάκια, όχι στο 600 εκτός και αν αυστηρά το αλλάζεις κάθε χρόνο, όχι παραπάνω, όχι έλα ρε αδερφέ θα το αλλάξω στα 2.

dreamer
21-03-24, 08:48
εφοσον δεν πας πιστα δεν χρειαζεσαι καποιο καλυτερο υγρο φρενων ,ουτε σκληρο τακακι.η επιθετικη οδηγηση δεν εχει καμμια σχεση με πιστα,δεν ειναι τιποτα,ουτε τα υγρα ουτε τα νορμαλ τακακια θα παθουν κατι.

εγω ,οπως παντα για αυτα τα 2 , θα σου προτεινα να επιλεξεις απο ΑΤΕ
απλο τακακι που σαυτην την κατηγορια ειναι ανωτερα ολων και δεν χανουν ποτε σε αισθηση δλδ. να εχεις αυτο το δυσαρεστο spongy brake feel σε αποτομο φρεναρισμα,εχουν μεγαλη αντοχη και δεν υπαρχει περιπτωση να σφυριξουν ποτε.
για υγρα ΑΤΕ TYPΕ 200 DOT 4 ,η επιθετικη οδηγηση δεν μπορει να βρασει ενα τετοιο υγρο.
παρε αυτα τα 2 και οτι δισκο θες εσυ και θα το ευχαριστηθεις.

The Ace
21-03-24, 09:20
εφοσον δεν πας πιστα δεν χρειαζεσαι καποιο καλυτερο υγρο φρενων ,ουτε σκληρο τακακι.η επιθετικη οδηγηση δεν εχει καμμια σχεση με πιστα,δεν ειναι τιποτα,ουτε τα υγρα ουτε τα νορμαλ τακακια θα παθουν κατι..

Συμφωνώ με το πρώτο μέρος, διαφωνώ με το δεύτερο, όταν μιλάμε για πραγματικά επιθετική οδήγηση. Προφανώς σε πίστα θες ότι καλύτερο (έχω φύγει ευθεία στην Κ1 στις Σέρρες επειδή έμεινα από φρένα και δεν ήταν καθόλου ωραία αίσθηση :D) και τα φρένα πιέζονται περισσότερο, αλλά αντίστοιχα έχω πάθει και στο δρόμο, ειδικά σε κατάβαση (συνήθως κατεβαίνοντας από Τρίκαλα), όπου στο τέλος τα φρένα μυρίζουν, μουγγρίζουν, δεν φρενάρουν και νιώθουν σαν να πατάω σφουγγάρι πάνω από λάστιχο. Είμαι σίγουρος ότι σας έχει συμβεί οπότε καταλαβαίνετε την αίσθηση, εμένα μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία το να μην ξέρω ότι μπορώ να φρενάρω συστηματικά, επανειλλημένα και επιτυχημένα όταν πιέζω....

pilot
22-03-24, 11:29
Η σπογγώδης αίσθηση προέρχεται από τα υγρά και ένα μέρος από τα σωληνάκια. Όταν "τελειώνει" το τακακι έχεις μια "ξύλινη" αίσθηση στο πεντάλ, είναι σκληρό, πατάς τέρμα αλλά το αυτοκίνητο δεν σταματάει.

Επίσης θα πρέπει να μας προσδιορίσει ο φίλος τί εννοεί επιθετική οδήγηση, γιατί και ο χολωμοντας πχ δεν είναι πίστα αλλά τα μαμά φρένα δεν βγάζουν ούτε τα 8 από τα 28 χλμ με αυτό που θεωρώ εγώ επιθετική οδήγηση!

dreamer
22-03-24, 13:36
εγω το ειπα γιατι ειδα τα αλογα και την μηχανη που εχει το μοντελλο και ας πουμε μαντεψα τι εννοει επιθετικη οδηγηση,που δεν νομιζω να εννοει αυτο που εσεις ξερετε και κανετε με τα ''οπλα'' σας. εχω πεσει πολλες φορες στην περιπτωση αυτη να αναφερω επιθετικη οδηγηση σε ξενα φορουμ και στην πραγματικοτητα εννοουσα νευρικη-γρηγορη οδηγηση που καμμια σχεση με την επιθετικη που εσεις περιγραφετε..αλλωστε με τοσα λιγα αλογα και βαρια αμαξωματα και να θελαμε δεν μπορουμε και ο φιλος και εγω.το οτι παω σιθωνια και γυρναω τις στροφες του δρομου με λιγο πιεση παραπανω σε επιταχυνσεις με νευρο και μετα δυνατα μεσα στα φρενα , δεν καταλαβαινουν τιποτα.αν ομως κανω καταβασεις πατημενος ,ε ναι εκει βραζεις μπροκολο,τα χρειαζεσαι.αλλα ας μας πει τι εννοει ο ιδιος αν κανει κατι διαφορετικο.

Obijuan83
22-03-24, 18:32
Ας πούμε ότι σίγουρα μια φορά την εβδομάδα κάνω ανάβαση και κατάβαση Κορυλοβου, θέλω να κατεβαίνω με μεγαλύτερη σιγουριά.

https://youtu.be/9um901s1bx4?si=fkXZY9iIIKsHXKqR

Επίσης σκέφτομαι σοβαρά την επιλογή Ζ3Μ φρένων μπροστά (315x28mm) μιας και τα βρήκα έτοιμα καθαρισμενα-βαμμενα και ανακατασκευασμένα έμβολα και τσιμουχες πακέτο με καινούργιους δίσκους και τακάκια ΑΤΕ, σε σούπερ τιμη

GiannisRob
22-03-24, 19:53
εφοσον δεν πας πιστα δεν χρειαζεσαι καποιο καλυτερο υγρο φρενων ,ουτε σκληρο τακακι.η επιθετικη οδηγηση δεν εχει καμμια σχεση με πιστα,δεν ειναι τιποτα,ουτε τα υγρα ουτε τα νορμαλ τακακια θα παθουν κατι.

Σε γοργή κατάβαση βουνού, αγαπητέ, τα εργοστασιακά φρένα του Ε39 μου, με υγρά και δίσκους ΑΤΕ και εργοστασιακά τακάκια Textar, χρειάστηκαν δύο στάσεις για να κρυώσουν. Στις στάσεις αυτές, τίναξα και γω το παντελόνι μου να φύγουν τα σκ@τά, τα οποία έφτασαν στην κάλτσα από την απώλεια πέδης.

Οπότε, βάλαμε μεταλλικά σωληνάκια, φρένα από 530, με δίσκους ΑΤΕ και τακάκια Textar και ζουμιά RBF600, και πάλι αν ζορίσεις τα φρένα χαρούμενος δε μένεις. Πάντως δε μένεις μπουκάλα, όπως έμενες πριν.

PetrosD
22-03-24, 22:20
Μα καλά, άλλαξες φρένα και έβαλες ΠΑΛΙ δίσκους ΑΤΕ και τακάκια Textar; :th_Laie_67-1:

Για λέγε εντυπώσεις από τα 600. Πόσο καιρό τα έχεις; Πάνω από χρόνο;

dreamer
23-03-24, 10:46
αν ομως κανω καταβασεις πατημενος ,ε ναι εκει βραζεις μπροκολο,τα χρειαζεσαι.αλλα ας μας πει τι εννοει ο ιδιος αν κανει κατι διαφορετικο.

γιαννη δεν καταλαβαινω που διαφωνουμε,βλεπεις οτι το ιδιο ειπα και εγω.
απλα ο φιλος δεν ειχε διευκρινισει ακομα αν κανει καταβαση η' πιστα και τι οριζει επιθετικη οδηγηση.

αλλα ο πετρος εχει δικιο.ουσιαστικα απο πριν η μονη αλλαγη που εκανες σημαντικη ειναι τα μεταλλικα σωληνακια ,που δεν ειναι και λιγο αλλα αν ηθελες περισοτερη σιγουρια για τετοιες καταστασεις και τοσο βαρυ αμαξωμα,επρεπε να βαλεις τα κιτρινα ebc η' ferrodo racing κ.λ.π. και ισως εναν αεριζομενο .

GiannisRob
23-03-24, 11:30
Μα καλά, άλλαξες φρένα και έβαλες ΠΑΛΙ δίσκους ΑΤΕ και τακάκια Textar; :th_Laie_67-1:

Για λέγε εντυπώσεις από τα 600. Πόσο καιρό τα έχεις; Πάνω από χρόνο;

Δίσκους τι να βάλω; Τακάκια το σκεφτόμουν, να παίξω σε εργοστασιακό ή κάτι καλύτερο, έπαιξα σε εργοστασιακό, έχασα, και θα αναβαθμίσω σε Ferodo Racing άμεσα. Για τα κίτρινα EBC, ακούω μικτές εντυπώσεις. Άλλοι βρίζουν και άλλοι ορκίζονται σε αυτά.

Τα 600 τα έβαλα μαζί με τα σωληνάκια πέρισυ, και έκτοτε τα έχω αλλάξει ήδη μια φορά. Οπότε, θα σε γελάσω για το πόση από τη διαφορά που είδα οφείλεται στα υγρά και πόση στα σωληνάκια, πάντως είναι γεγονός πως η αίσθηση του φρένου (όχι η αποτελεσματικότητα) έχει βελτιωθεί πάρα πολύ!

Obijuan83
23-03-24, 12:36
Eχω κατά μπερδευτεί τελικά, ιδίως αν βάλουμε στην εξίσωση το extra βάρος το οποίο διαβάζω και κόβει σε απόδοση και σε άνεση. Είναι τόσο δραματικά τα πράγματα που διαβάζω ιδίως στο θέμα της άνεσης προσθέτοντας μη αναρτημένο βάρος? Μιλάμε ότι η διαφορά θα είναι :

Από 286x12mm σε 286x22mm ~3.0kg
σε 300x22mm ~4.5Kg
σε 325x25mm ~9.5Kg

Aν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία θα ήταν καλοδεχούμενη η άποψη του

Stamatis
23-03-24, 19:41
Τι αναρτωμενο συζητατε ρε παιδια;
Τα αμορτισερ και τα ελατηρια, του ποτε ειναι και ποσα χιλιομετρα εχουν πανω τους;
Αμα το αμαξι ειναι σωμιες απο αναρτηση, εχει νοημα να κουβεντιαζουμε για καλυτερη η χειροτερη συμπεριφορα;

Obijuan83
23-03-24, 22:14
Ωραία αφού δεν έχει νόημα η ανάρτηση/ελατηρια λόγω παλαιότητας τι θα πρότεινες?

Stamatis
24-03-24, 00:16
300Χ22 με σωληνακια υψηλης και κιτρινα τακακια.
Δεν θα ερθει το Ζ3 ποτε σε φαση που θα σε πουλησουν (εκτος αν κατεβεις τον Ολυμπο με φρενο ολο το δρομο).
Θα σε εχει πουλησει προ πολλου η αναρτηση και θα εχεις κοψει απο μονος σου.
Εκτος αν μπεις στη λογικη των Β8 η coilover με δεσιματα, αντιστρεπτικες κτλ.
Αλλο καπελο αυτο.

The Ace
24-03-24, 21:00
Μιας και μιλάτε για YellowStuff, τα έχω φορέσει στο CX7 παλιότερα και τώρα στο Fiesta. Ενώ λοιπόν στο CX7 μου έδωσαν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μαμά και τα Ferodo (που δεν μου άρεσαν καθόλου), στο Fiesta δεν μπορώ να πω ότι είδα διαφορά από τα FoMoCo (τα εργοστασιακά, που μάλλον είναι branded Textar). Στο Fiesta ξαναδοκίμασα και Ferodo και Brembo, τα οποία επίσης δεν μου έκαναν σοβαρή διαφορά (ξανά τα Ferodo δεν μου άρεσαν καθόλου). Οπότε και ξαναγύρισα στα μαμά FMC, αφού καλύτερο φρένο δεν είδα με κάποια άλλη μάρκα. Σημειωτέον ότι το Fiesta με τον 1.0ΕΒ είναι αρκετά εύκολο να γίνει επικίνδυνο, επειδή παίρνει για πλάκα άλογα και έχει πίσω ταμπούρα, οπότε σε επιθετική οδήγηση εντός 4-5 φρεναρισμάτων φτάνεις να φρενάρεις μόνο με τους μπροστινούς δίκους, και μετά το 6-7ο σοβαρό φρενάρισμα μένεις από φρένα, έτσι απλά και ωραία, χωρίς καν να οδηγείς επιθετικά, απλά σβέλτα. Γι'αυτό και η νο.1 βελτίωση στα MK7/MK7.5 είναι ο πίσω άξονας από το ST180, λόγω δίσκων.

Victor
26-03-24, 12:04
300Χ22 με σωληνακια υψηλης και κιτρινα τακακια.
Δεν θα ερθει το Ζ3 ποτε σε φαση που θα σε πουλησουν (εκτος αν κατεβεις τον Ολυμπο με φρενο ολο το δρομο).
Θα σε εχει πουλησει προ πολλου η αναρτηση και θα εχεις κοψει απο μονος σου.
Εκτος αν μπεις στη λογικη των Β8 η coilover με δεσιματα, αντιστρεπτικες κτλ.
Αλλο καπελο αυτο.

Β8 σε Ζ3 με τετρακύλινδρο ειναι απλά πεταμένα λεφτά.

Stamatis
26-03-24, 21:13
Β8 σε Ζ3 με τετρακύλινδρο ειναι απλά πεταμένα λεφτά.
Αφοριστικη τοποθετηση.
Οτιδηποτε με Β8 και καλα λαστιχα πηγαινει καλυτερα απο οτιδηποτε δεν τα εχει.
Ισως ειναι υπερβολη τα Β8 αναλογικα με ενα καλο σετ coilover σε σχεση κοστους αποδοσης.
Αλλα σε καθε περιπτωση, ακομα και σε Citroen C1 ενα σετ καλης αναρτησης και ελαστικων μονο οφελος ειναι.
Ακριβο, αλλα οφελος.

Obijuan83
26-03-24, 22:56
Ευχαριστώ πολυ για τις τοποθετήσεις σας, τελικά θα προχωρήσω σε φρενα απο Ζ3 3.0i , 300x22mm.

Tα βρήκα κιόλας σε ένα μαγαζι με ανταλλακτικά γυρνώντας από την δουλειά και τα πήρα κατευθείαν.

Ήταν φυσικά σκουριασμένα οπότε ξεκίνησα την αποκατάστασή τους

46660

46661

46662

S8N
26-03-24, 22:58
Β8 έχω στο Ε39 και έχω πάθει διάσειση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπονδυλόλυση, ρήξη τυμπάνων, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ρήξη σπλήνα, νόσο του Crohn, χορεία του Huntington, προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση, συνοριακή χονδρωμάτωση και αναστροφή οργάνων.

Με Ζ3 δε γνωρίζω κάποιον που να έχει επιβιώσει για να πει εντυπώσεις από Β8.

Obijuan83
26-03-24, 23:18
Δεν μπορώ να σταματήσω να γελαω...Ξέχασες χρωμοσωμικες ανωμαλίες--> αιμορροφιλια, και αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμου

Stamatis
27-03-24, 00:19
Τα Β8 ειναι τα Β6 για κοντα ελατηρια.
Δεν το λεω εγω, το λεει η Bilstein.
Και στο replacement για τη σπορ αναρτηση (sachs sport) που φορανε τα sport edition Z3, (κοντυτερα ελατηρια και mtechnic σινεμπλοκ) δινει Β8 oem equivalent.
Ειδικα τωρα που ειναι discontinued τα sachs.
Ευτυχως τα sport edition ειναι ελαχιστα και ετσι θα εχουμε πολυ λιγες εισαγωγες στα επειγοντα.

Stamatis
27-03-24, 00:21
Ευχαριστώ πολυ για τις τοποθετήσεις σας, τελικά θα προχωρήσω σε φρενα απο Ζ3 3.0i , 300x22mm.

Tα βρήκα κιόλας σε ένα μαγαζι με ανταλλακτικά γυρνώντας από την δουλειά και τα πήρα κατευθείαν.

Ήταν φυσικά σκουριασμένα οπότε ξεκίνησα την αποκατάστασή τους

46660

46661

46662
Μασκαρησε καλα και βαψε ασημι της folliatec, τρια, τεσσερα περασματα. Θα γινουν αριστα.

PetrosD
27-03-24, 00:28
Γιατί ασημί; Κόκκινα να τα κάνει.

Stamatis
27-03-24, 00:38
Γιατί ασημί; Κόκκινα να τα κάνει.
Για εργοστασιακο look το ειπα.
Αμα του αρεσουνε κοκκινα, κοκκινα.
Δεν θα τα χαλασουμε εκει. Απλα να βαλει foliatec και οχι duplicolor η αλλο απο σιδηρικα γιατι ξεβαφουνε απο τη ζεστη και μιας και τα εχει λυσει, ας τα κανει σωστα να κρατησουνε.

Και ριγε, δεν θα ειναι ασχημα. Εκεινο το μοδατο, λαχανι, ροζ, πρασινο, μπλε, κιτρινο, το βλεπω συχνα τωρα τελευταια.

dreamer
27-03-24, 08:07
Stamatis [QUOTE]τωρα που ειναι discontinued τα sachs./QUOTE]

εννοεις οτι πλεον δεν προμηθευει την bmw σαν OEM γενικα ?

Stamatis
27-03-24, 08:50
Stamatis [QUOTE]τωρα που ειναι discontinued τα sachs./QUOTE]

εννοεις οτι πλεον δεν προμηθευει την bmw σαν OEM γενικα ?

Για αυτον τον κωδικο στη φωτο λεω, το sport εχει 6 κωδικους που δεν βγαινουν πλεον.
Αμορτισερ, (sachs | μπαονουν ομως τα Β8) ελατηρια (κοντα eibach | μπαινουν απο τα B12), διαφορικο μικρο μπλοκε (αν βρεθει μπαινει απο Ε30), τελικο εξατμισης (δυο μπουκες καλυμενες με πλακε μονοκοματο και μπαινει η κανονικη αλλα εχει αλλο ηχο), σινεμπλοκ (μπαινουν εμποριου) και μπροστινος προφυλακτηρας (εχει αλλες γωνιες και αλλη σιτα /δεν ξαναβγηκε).
Ηταν περιπου 2.400 αμαξια ολα και ολα και βγηκαν τα δυο τελευταια χρονια της παραγωγης.

The Ace
27-03-24, 08:56
Μασκαρησε καλα και βαψε ασημι της folliatec, τρια, τεσσερα περασματα. Θα γινουν αριστα.

Συμφωνώ και επαυξάνω, ότι δαγκάνα έχω βάψει με Foliatec, δεν ξέβαψε ποτέ, μην πω ότι κράτησαν και την αρχική όψη για αρκετά χρόνια. Έχει καμιά 20αριά χρώματα να διαλέξεις, εγώ θα πρότεινα το GT Blue που είναι το πιο κοντινό στο κλασσικό χρώμα των M-Performance brakes

GiannisMRE
27-03-24, 10:28
θεωρώ ότι είστε υπερβολικοί για την σκληρότητα των Β8.
Τα έχω παραγγείλει ως "οικονομική" λύση σε σχέση με BC coilovers. (μιας και είχα H&R sport ελατήρια)
Θα δείξει, αν και πιστεύω δε θα είναι τόσο σκληρά ...

nikos valvetronic
27-03-24, 14:37
Φίλος τα μπρακέτα τα πήρες ή μόνο τις δαγκάνες; Δεν τα βλέπω πουθενά.

nikos valvetronic
27-03-24, 14:42
Στην συνομιλία πιο πάνω έχω μια ένσταση για τα ταμπούρα αλλά να μην ξεχειλώσουμε τελείως το θρεντιον.

Obijuan83
27-03-24, 17:28
Φίλος τα μπρακέτα τα πήρες ή μόνο τις δαγκάνες; Δεν τα βλέπω πουθενά.

Τι εννοείς? Πήρα δαγκάνες και βάσεις από Ζ3 3.0 πακετο

nikos valvetronic
27-03-24, 23:22
Άκυρο..γράψε λάθος. Έχω καιρό να δω γυμνά φρένα και νόμιζα λείπει η βάση!

Obijuan83
28-03-24, 00:46
Ανάμεσα σε Brembo & Zimmerman υπάρχει κάποια εμπειρία για το τι είναι "καλύτερο"? Αξιόπιστο?

Στα ίδια χρήματα πάνω κατω, τρυπητοι και οι 2 (~70€ ο ένας)

46664

46665

PetrosD
28-03-24, 00:53
Εγώ πήρα Brembo απλά αεριζόμενους για το E30.

pilot
28-03-24, 01:54
Το ίδιο πράγμα είναι ουσιαστικά..

LEONIDASKAL
28-03-24, 13:52
Περασαν καποια χρονια απο τοτε που εκανα αναβαθμιση στα φρενα μου και δεν θα μπω σε λεπτομερειες απλα γιατι δεν θυμαμαι .
λοιπον αρχισα με μεγαλητερες δαγκανες απο 328 ε36 και εβαλα και διπλους χαρακτους και τρυπιτους δισκους μπρος πισω , brembo ,με τα αναλογα τακακια, ταυτοχρονα σωληνακια υψηλης μπρος πισω ( τα εφτιαξα, δεν τα πηρα ετοιμα ) , σιγουρα καλυτερα υγρα και μια τρομπα καινουρμια για 328 ε36
σιγουρα ειδα διαφορα , και ναι σε βουνο με στροφυλικια πλεον δεν εχανα τα φρενα μου εντελως . σε πιστα μεχρι 6 -7 γυρους στις σερρες μια χαρα ( για πλακα ετρεχα μην τρελαθουμε )
Τα Ζ3 δεν εχουν φρενα ειδικα τα 1.8 , αν κρατησει καποιος το μικρο 1,8 με τα 116 νομιζω οτι μια τοποθετηση διπλων αεριζομενων ειναι καλα απο εκει και περα .....

VanVIC
28-03-24, 15:39
Καλησπέρα έφτασε η ώρα να αλλάξω δίσκους και τακάκια εμπροςοπότε θέλω να πάω σε κάτι καλύτερο όσον αφορά το σύστημα πέδησης.

Κανονικά το Ζ3 μου έχει εμπρός Solid δίσκους 286mmx12

Oι επιλογές που έχω είναι οι εξής:

286mm x 22 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο54mm
300mm x 22 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο54mm
325mm x 25 αεριζόμενοι δαγκάνα/εμβολο57mm

Λογικά σκεφτόμουνα να πάω σε 300x22 αλλά σκέφτομαι και τους 325x25mm από 330i. Tο μόνο που με προβληματίζει είναι αν θα έχω θέμα με το master cylinder λόγω μεγαλύτερου εμβόλου και το ότι οι δίσκοι είναι 9.00KG σε σχέση των 6.8KG των 300x22

Τι προτείνετε? Η χρήση δεν θα είναι πίστας , ίσως "επιθετική" οδήγηση σε ανηφόρες κατηφόρες με πολλές στροφες το πιο βαρύ.

Με ενδιαφέρει και το αισθητικό κομμάτι να πω

Ευχαριστώ :)

Επειδή σε βλέπω με όρεξη για πάσης φύσεως αναβαθμίσεις στο Ζ, αργά ή γρήγορα θά΄ρθει κι ώρα που θα βάλεις χέρι στο "μηχανοστάσιο" προς αυξηση της ιπποδύναμης, με τον όποιο τρόπο.
Με τέτοια προοπτική "ορατή" δες σύστημα πέδησης με προδιαγραφές για "εκεί" που θές να πάς.
Κατά τη γνώμη μου να επενδύσεις σε πολυπίστονα για εμπρός (4-πίστονα ή ακόμα και 6-πίστονα) με δίσκους αεριζόμενους, διαμέτρου τουλάχιστον 325 mm.
Για πίσω, μια καλή επιλογή είναι και το set-up απο Ζ3Μ

Τα σωληνάκια υψηλής θεωρώ δοδομένο οτι θα τα βάλεις και καλά θα κάνεις.

Σχετικά με τακάκια, απ'ότι έχω δοκιμάσει στο δικό μου Ζ3, τα Ferodo DS-2500 ήταν ότι καλύτερο τόσο σε απόδοση, αντοχή και σε αίσθηση.
Είναι ομολογουμένως "σκληρά" τακάκια, τους ζορίζουν πολύ τους δίκσους αλλά ακόμα και σε αρκετή πίεση σε πίστα, δε μάσησαν πουθενά.

Σε βλέπω οτι τις ψάχνεις τις λεπτομέριες και το επικροτώ.
Αν όντως θές να το "περιποιηθείς" το Ζ3, μην χαλάσεις χρήματα σε υλοποιήσεις που στο μέλλον θα προκύψει ανάγκη να αναβαθμίσεις εκ νέου.
Μια ολιστική προσέγγιση στην αναβάθμιση-βελτίωση θα σου δώσει ένα "αλλο" αυτοκίνητο, πιο ασφαλές, πιο δυνατό, πιο διασκεδαστικό, ουσιαστικά διαφορετικό απ' αυτό που αγόρασες.
Προφανώς και έχει σχέση με το "πού" θές να πάς με το συγκκριμένο. Το γράφω αυτό γιατί απο κάποιο σημείο και μετά, στο συγκεκριμένο όχημα, οι όποιες "επενδύσεις" είναι εως και ανούσιες.
Το ποιό σημείο είναι αυτό εξαρτάται απο το τί αναζητάς :original:

S8N
28-03-24, 18:39
Θέλεις αυτοκίνητο να διασκεδάσεις και να νιώσεις οδηγός;

Ζ3 είναι για σένα. ΠΑΜ.

Obijuan83
28-03-24, 19:10
Σκορπιός?

S8N
28-03-24, 19:33
Absolute, Gordon's, Martini

Στο τέλος φράγκο δε θα μείνει...

dreamer
28-03-24, 23:29
εγω ειμαι υπερ ζιμερμαν αν θελεις τρυπητους ,απλα εχουμε συνηθισει ολοι στις μπεμπες να βαζουν ζιμερμαν και εδω και στο εξωτερικο.τους εχουν συνδυασει και σαν μαρκα ΟΕΜ οποτε και τους εχουν μεγαλυτερη εμπιστοσυνη. προσεχε να ειναι ομως τουλαχιστον ιταλικης αν οχι γερμανικης παραγωγης ,ποτε κινεζικους αν βρεθουν εκει που αγοραζεις.οι τρυπητοι αποβαλουν ευκολα το νερο,δεν ζεσταινονται αλλα εχουν το μειονεκτημα των ρωγμων,οχι τιποτα το δραματικο.ομως ειναι πολυ αποτελεσματικοι στα πλακωμενα φρεναρισματα.

οι χαρακτοι αν παρεις ,πας για ζιμερμαν η΄ΑΤΕ ,απο την αλλη εχουν ελαφρως καλυτερο φρεναρισμα αλλα τρωνε και τα τακακια πιο γρηγορα.

και οι 2 τυποι μπορει να σου κανουν λιγο θορυβο στο φρεναρισμα.

αφου θες να πας σε τρυπητους ,που ειναι και πιο κουκλια,εγω θα εβαζα ζιμερμαν με τακακια ΑΤΕ που αντεχουν τα απανωτα φρεναρισματα,δεν υπερθερμαινονται να σακουλιαζουν και βγαζουν χιλιομετρα χωρις ποτε να χασουν την δυναμη τους,οπως επεισης δεν θα σφυριζουν.

Stamatis
29-03-24, 09:26
Εγω μια ζωη, Ζιμερμαν βαζω, σε οτι εχω, κανενα παραπονο. Ουτε στραβωματα, ουτε τιποτα. Νορμαλ στρωσιμο στην εγκατασταση, παντα με νεα τακακια και νεους αισθητηρες και ολα καλα.

Με προβληματιζετε βεβαια, γιατι βλεπω κατι διαστασεις που πλησιαζουν τη διαμετρο του 750 και αναρωτιεμαι ποσο κοτα ειμαι στο δρομο και μεχρι τωρα δεν εχω μεινει απο φρενα ποτε.

Obijuan83
29-03-24, 10:49
Ωραία αφού λύσαμε και το θέμα των δίσκων, θα πάρω τους Zimmerman, για τακάκια τι προτείνετε? Τα ΟΕΜ τύπου ή κεραμικά? Θα ήθελα να μην κάνουν θόρυβο και να να μην βγάζουν πολύ σκονη

GiannisMRE
29-03-24, 11:06
Ωραία αφού λύσαμε και το θέμα των δίσκων, θα πάρω τους Zimmerman, για τακάκια τι προτείνετε? Τα ΟΕΜ τύπου ή κεραμικά? Θα ήθελα να μην κάνουν θόρυβο και να να μην βγάζουν πολύ σκονη

Θεωρητικά κάποια ημί κεραμικά για λιγότερη σκόνη.
Με την ίδια σκέψη πήρα TRW DTEC (45% λιγότερη σκόνη), αλλά δε τα έχω φορέσει ακόμη οπότε δεν έχω άποψη ..

GiannisRob
29-03-24, 11:12

Καλημέρα!

Αν μου επιτρέπεις να καταθέσω και γω τη γνώμη μου, δεν είμαι σιδεροφάγος σαν τον Σ8Ν, αλλά και πάλι έχω καταφέρει να στραβώσω Zimmermann στο E39. Τώρα έχω πάνω ΑΤΕ. Βασική διαφορά ότι δεν στράβωσαν την πρώτη βδομάδα. Τακάκι δες και το κεραμικό Textar!

The Ace
29-03-24, 11:13

Και να μην κάνουν θόρυβο και να μην σκονίζουν και να φρενάρουν όπως θες δύσκολο, είναι σαν το τρίπτυχο τιμή-ποιότητα-ταχύτητα, το πολύ να πάρεις 2 από τα 3 (όχι αυτό που σκεφτήκατε σάτυροι :D )

Τα ΟΕΜ είναι η καλύτερη λύση για ήσυχο, άνετο, dust-free και ημι-καλό φρενάρισμα, αν ΔΕΝ τα πιέζεις όπως λες στην αρχή. Τα Yellow είναι η επόμενη λύση, αλλά και σκονίζουν και κάνουν ένα μικρό σφύριγμα. Κεραμικά παρομοίως, συν ότι τρώνε το δίσκο πιο γρήγορα (λογικό, αφού είναι πιο σκληρά). Κοινώς τα τακάκια είναι ένα δύσκολο spider-chart, όπου δεν μπορείς ποτέ να βρεις το maximum σε όλες τις κατηγορίες, υπάρχει ένα hard maximum που απλά αυξάνεται λίγο ανεβαίνοντας σε τιμή.

Και για να μην μείνω σε θεωρητικές αναλύσεις, επαναφέρω τα Brembo Xtra ή αλλιώς τα EBC YS

dreamer
29-03-24, 12:37

για τον θορυβο σου εχω πει 3 φορες την γνωμη μου ,αντε θα την ξαναπω,μονο ΑΤΕ ειναι εγγυηση.αν βαλεις ΑΤΕ και κανουν θορυβο τοτε κατι αλλο τον προκαλει ,οχι αυτα τα τακακια.εχω βαλει 3 σετ και στο λεω εγγυημενα.μονο αυτα βαζω.τωρα για σκονη ειναι σαφως καλυτερα απο τις αλλες ιδιου τυπου μαρκες,βγαζουν σημαντικα λιγοτερη βρωμια.σιγουρα τα κεραμικα δεν βγαζουν αλλα εχουν αλλα μειονεκτηματα (οπως σωστα ειπωθηκε) τρωνε δισκους .καλυτερα να τα δινεις σε νορμαλ και ενα καθαρισμο για ζαντες ,που θα σου βγουν και πιο οικονομικα απο τα κεραμικα παρα να αγοραζεις πιο συχνα καινουργιους δισκους.δεν τα χρειαζεσαι πιστευω θα κανεις την δουλεια σου για την χρηση που θες με τα νορμαλ.

Stamatis
29-03-24, 12:49
Για τη σκονη, Magma της Autoglym, μια φορα τη βδομαδα, νερακι και τελος.
Το τελευταιο που πρεπει να σας απασχολει ειναι η σκονη αν βαζεις magma.

nikos valvetronic
29-03-24, 12:56
Κι εγώ πάντα zimmerman απλούς αεριζόμενους με απλά ATE βάζω μια ζωή, απροβλημάτιστος συνδυασμός. Ποτέ δεν είχα θόρυβο, η σκόνη
είναι νορμάλ πιστεύω και τα ΑΤΕ την ακούνε σε ανέβα κατέβα Χολωμόντα όπου συνήθως είμαι ο μόνος τετρακύλινδρος της παρέας και
προσπαθώ να μην χάσω το κομβόι. Επίσης και στην πίστα μετά τον τρίτο τέταρτο γύρο το πεντάλ αρχίζει το κουτσομπολιό με την μοκέτα.
Α και στράβωμα δεν θυμάμαι να με απασχόλησε ποτέ. Κι εγώ τους 300 φοράω μπροστά και τους 294 πίσω από 325.

dark knight
29-03-24, 18:23
Θα προτεινα να μην βαλεις κεραμικα και γενικα να αποφυγεις brembo. Μπορει στα ακριβα πολυσπιστονα κιτ να ειναι πρωτη. Ωστοσο, τα ειχα δοκιμασει με δισκους brembo xtra και τακακι κεραμικο brembo. Ηταν οτι χειροτερο ειχα βαλει σε τακακι. Δοκιμασε ενα καλο τακακι οπως προτεινουν παραπανω ebc κιτρινο, ferodo ds 2500. Το τακακι κανει μεγαλη διαφορα στο φρεναρισμα.

Obijuan83
29-03-24, 23:16
Tελος με τις δαγκάνες βάφτηκαν κοκκινες, μπήκε το κιτ επισκευής δαγκάνας ( έμβολο, λάστιχα, εξαέρωση κλπ) και είναι έτοιμες :)

Στα λαμακια που θα πάρω μαζί με τα οποία τακάκια (μάλλον προς ΑΤΕ γέρνω) θα μπούνε και αυτά τα decals που τα έχω ηδη

46666

46667

BILL007
31-03-24, 15:25
:thumbsup: Μεγειές!!

Obijuan83
03-04-24, 22:59
Σήμερα έγινε τελικά η αλλαγή δισκόφρενων

Δαγκάνες εμπρός 54/22 Z3 3.0i
Zimmermann SportZ 300x22mm εμπρός
Zimmermann Z 272mmx12mm πίσω
ΑΤΕ τακάκια εμπρός
ΑΤΕ τακάκια πίσω

46668
46669
46672
46673
46674
46675
46676
46677
46678
46679

Obijuan83
05-04-24, 20:09
46680

Stamatis
06-04-24, 15:56
Επομενο βημα, αποστατες πισω. Τους θελει.

dreamer
06-04-24, 16:12
τους τρυπητους και τις κοκκινες...ζηλεψα! μας χαλαει αυτο το φορουμ...

Obijuan83
06-04-24, 20:52
Επομενο βημα, αποστατες πισω. Τους θελει.

Μέχρι να έρθει πρόσωπο με το χείλος του φτερού θέλει 2 πόντους, να πάρω 20mm αποστάτες? Έχει κάποιος εμπειρία? Είναι ασφαλείς?

VanVIC
06-04-24, 22:55
Μέχρι να έρθει πρόσωπο με το χείλος του φτερού θέλει 2 πόντους, να πάρω 20mm αποστάτες? Έχει κάποιος εμπειρία? Είναι ασφαλείς?

Στο δικό μου, πίσω φοράω Eibach spacers 25mm.
Για όσο το κυκλοφορούσα, και σε κανονικές καθημερινές διαδρομές αλλά και όταν σε πίστα, κανένα πρόβλημα.

Stamatis
06-04-24, 23:57
Για όσο το κυκλοφορούσα, και σε κανονικές καθημερινές διαδρομές αλλά και όταν σε πίστα, κανένα πρόβλημα.

Με τι οφσετ στη ζαντα ομως εισαι εσυ Βαγγελη;
Ο Ομπι φοραει απο Ζ4 και νομιζω ειναι ηδη αρκετα εξω.
7.5Jx17 ET41 εμπρος και 8.5Jx17 ET41 (της μανας του) φοραγα εγω με 10ρηδες πισω.

Stamatis
06-04-24, 23:58

Και σβησε τα pm σου εισαι γεματος και προσπαθω να σου στειλω.
Η στειλε το τηλεφωνο σου το εχω χασει.

VanVIC
07-04-24, 00:16
Με τι οφσετ στη ζαντα ομως εισαι εσυ Βαγγελη;
Ο Ομπι φοραει απο Ζ4 και νομιζω ειναι ηδη αρκετα εξω.
7.5Jx17 ET41 εμπρος και 8.5Jx17 ET41 (της μανας του) φοραγα εγω με 10ρηδες πισω.

Στο δικό μου φοράω τις ζάντες του Ζ4Μ (Ε85)
BMW styling 224M
Front: 8,0 J x 18 ET 42 mm (part No.:7841690)
Rear: 9,0 J x 18 ET 30 mm (part No.:7836833)

Obijuan83
07-04-24, 01:23
Eιναι Μ Pack από E46

7.5Jx17 ET 41 Eμπρος
8.5Jx17 ET 50 Πισω

Λογικά για να πιάσει το offset ~ 30 θα θέλει 20mm αποστάτη, όσο και η μέτρηση που έκανα ~ 20mm για να φτάσει η ζάντα στο χείλος του πίσω φτερου

Stamatis
07-04-24, 01:52
Ε ναι. Αλλα να θυμασαι με τους αποστάτες θελεις και μακρυτερα μπουλονια. Σημαντικο.

nikos valvetronic
09-04-24, 08:53
Πολύ σωστά. Και όχι πολύυυ μακρύτερα γιατί έχουν πάει αρκετά χειρόφρενα άκλαφτα!!