Επιστροφή στο Forum : Βλάβη Ελαστικών...!
Καλημέρα
Χθες ανήμερα της Παναγίας ετοιμάζομαι με οικογένεια να πάω στο χωριό μου...
Φορτώνω αμαξι και ξεκινάω λοιπόν...
Στα 10 km από την αφετηρια μου ανάβει σταθερή-μόνιμη κόκκινη ένδειξη προβλήματος με τα ελαστικά (το θαυμαστικό στο κέντρο με στρογγυλό περίγραμμα σε κόκκινο χρώμα).
Το BMW μου είναι σειρά E90 με λάστιχα rynflat (continental 2) χωρίς διαθέσιμο χώρο για ρεζερβα στο πορτ μπαγκάζ...
Γνωρίζω ότι με αυτά τα ελαστικά με σκληρή πρόσφυση ακόμη και αν μου τύχει λάστιχο μπορώ να κάνω μέχρι 80 χιλιόμετρα.
Φυσικά και επιστρέψαμε πίσω λοιπόν ξεφορτώνοντας το ένα αμάξι και φορτώνοντας ευτυχώς το αλλο που υπήρχε διαθέσιμο.
Ένα εικοσάλεπτο μου πήρε για να φτάσω σπίτι αλλά δεν κατάλαβα ποιο λάστιχο έσκασε παρολαυτα ένιωθα ελαφρώς βαρύ το αμάξι... Ενώ μου πάει το μυαλό ότι τις ημερες των διακοπών είχα βάλει παραπάνω αέρα λόγω υπερφορτωμενου αυτοκινήτου τον οποίο και δεν έβγαλα...
Ρωτάω τα εξής:
Σήμερα μακριά από το αμάξι ενημερωνομαι ότι τα λάστιχα εξακολουθούν και είναι πέτρα...! :-)
Να ενημερώσω για την ένδειξη το service ή να το πάω κατευθείαν Βουλκανιζατέρ ή να φωνάξω οδική βοήθεια να μου το μεταφέρουν μέχρι εκει μήπως τελικά η βλάβη είναι σοβαρή και δημιουργήσω πρόβλημα επιπλέον σε ζαντες_αναρτησεις κλπ?
Πώς μπορώ να βάλω Ρεζέρβα στο συγκεκριμένο αμάξι?
Να δημιουργήσω δηλαδή χώρο στο κέντρο του πορτ μπαγκαζ για να μπει Ρεζέρβα...
Αυτά τα ολιγα
Σε πρώτη φάση, για να δεις ποιο χάνει, μετράς την πίεση και των τεσσάρων. Αν υπάρχει διαφορά πάνω από 6 μονάδες, ανάβει το λαμπάκι
Πώς διαπίστωσες ότι τα λάστιχα είναι πέτρα;!;
Δεν θα δημιουργήσεις βλάβη, γι αυτό τα λάστιχα είναι run flat, είναι αυτό που λέει η λέξη. Αν το βουλκσνιζατέρ είναι κοντά, πας μόν7ς σου και μετράνε την πιεση και αναλόγως πράττεις. Αν φοβάσαι, πάλι καλείς την οδική, να σου μετρήσουν την πίεση και να το πάνε στο βουλκανιζατερ
Το κιτ με τον αφρό, το έχεις;
Μέτρησε τον αέρα να δείς πιο χάνει, βάλε αέρα σβήσε ένδειξη και θα δείς πως θα πάει.
Αν έχει λίγο αέρα και το περπατησες να ετοιμάζεσαι για αλλαγή ελαστικού.
Να ξέρεις πάντα που αλλάζεις πίεση κάνεις RESET!!!
Ρεζέρβα δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να την βάλεις εκτός από το πόρτ μπαγκάζ φυσικά χάνεις πολύ χώρο...
Το κιτ με τον αφρό, το έχεις;
να το κάνει τι;;;
Κάποια Ε90 το έχουν. Εδώ δεν το χρειαζεται, οπότε να μην το χρησιμοποιήσει αν το έχει. Ας κάνει ο φίλος όσα προτείναμε.
Μέτρησε τον αέρα να δείς πιο χάνει, βάλε αέρα σβήσε ένδειξη και θα δείς πως θα πάει.
Αν έχει λίγο αέρα και το περπατησες να ετοιμάζεσαι για αλλαγή ελαστικού.
Να ξέρεις πάντα που αλλάζεις πίεση κάνεις RESET!!!
Ρεζέρβα δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να την βάλεις εκτός από το πόρτ μπαγκάζ φυσικά χάνεις πολύ χώρο...
Δεν έχω αέρα στα λάστιχα αλλά άζωτο...
Να κάνω μίξη αέρα-αζώτου?
Όταν λες reset εννοείς από τον αριστερό λεβιέ?
Εάν κάνω reset αφου τσεκάρω την πίεση των ελαστικών και η πίεση είναι σωστή δεν θα μου εμφανιστεί η κόκκινη ένδειξη?
Εάν κάνω reset αφου τσεκάρω την πίεση των ελαστικών και η πίεση είναι σωστή δεν θα μου εμφανιστεί η κόκκινη ένδειξη?
Μην εισαι σιγουρος για το αζωτο, μπορει να σου βαλαν αερα κοπανιστο :th_Laie_67-1: Αδειασε τα ολα και γεμισε αερα.
Οχι δεν θα σου βγαλει αφου με το reset δηλωσες τι πιεση εχεις εκεινη τη στιγμη στους τροχους. Μολις χασει αερα σε καποιο απο τα λαστιχα θα αναψει λαμπακι.
Εάν κάνω reset Αφού τσεκάρω την πίεση των ελαστικών τι πληροφορία χάνω?
Οτι έχεις δεν έχει σημασία φίλε .
Ναι απο τον λεβιέ όπως λέει το βιβλίο σου .
Τι πληροφορία να χάσεις ???
Ανάβει μόνο αν υπάρχει πρόβλημα ή αν έχασε αέρα απο την πολυκαιρία . καθε πότε τα κοιτάς?
Οτι έχεις δεν έχει σημασία φίλε .
Ναι απο τον λεβιέ όπως λέει το βιβλίο σου .
Τι πληροφορία να χάσεις ???
Ανάβει μόνο αν υπάρχει πρόβλημα ή αν έχασε αέρα απο την πολυκαιρία . καθε πότε τα κοιτάς?
Πριν ένα μήνα τα κοίταξα.
Από το Βουλκανιζατέρ μου έβαλε 2.5 μπροστά και 2.8 πίσω λόγω φορτωματος πριν 1 μήνα για διακοπές...
Βαλε τις αναλογες συνιστωμενες πιεσεις που δινει ο κατασκευαστης για το αυτοκινητο και τα ζαντολαστιχα που εχεις και στη συνεχεια ακολουθησε τη διαδικασια για reset.
Αφου κανεις τα παραπανω, αν σου αναψει παλι το λαμπακι για την πιεση των ελαστικων, ελεγξε πάλι τις πιέσεις των ελαστικων σου.
Αν καποιο λαστιχο εχει μικροτερη πιεση, πηγαινε σε βουλκανιζατερ και μπαλωσε το ή αλλαξε το. Αν οι πιεσεις ειναι κανονικες οπως ακριβως οταν εκανες reset και αναψε η ενδειξη για πιεση ελαστικων, ελεγξε τους αισθητηρες σε εξειδικευμενο ή εξουσιοδοτημενο συνεργειο.
Απλα πραγματα.
Βαλε τις αναλογες συνιστωμενες πιεσεις που δινει ο κατασκευαστης για το αυτοκινητο και τα ζαντολαστιχα που εχεις και στη συνεχεια ακολουθησε τη διαδικασια για reset.
Αφου κανεις τα παραπανω, αν σου αναψει παλι το λαμπακι για την πιεση των ελαστικων, ελεγξε πάλι τις πιέσεις των ελαστικων σου.
Αν καποιο λαστιχο εχει μικροτερη πιεση, πηγαινε σε βουλκανιζατερ και μπαλωσε το ή αλλαξε το. Αν οι πιεσεις ειναι κανονικες οπως ακριβως οταν εκανες reset και αναψε η ενδειξη για πιεση ελαστικων, ελεγξε τους αισθητηρες σε εξειδικευμενο ή εξουσιοδοτημενο συνεργειο.
Απλα πραγματα.
Μπάλωμα σε R/F?????
Με δικό του ρίσκο και μην μου πείς"και αυτά φτιάχνονται...' ο κατασκευαστής είναι κάθετος ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ...
......
Πώς μπορώ να βάλω Ρεζέρβα στο συγκεκριμένο αμάξι?
Να δημιουργήσω δηλαδή χώρο στο κέντρο του πορτ μπαγκαζ για να μπει Ρεζέρβα...
....
τα μοντελα Μ εχουν ρεζερβα αρα εκτιμω οτι μπορεις να βαλεις κ σε εμας στο διαθεσιμο χωρο...ποιος ειναι αυτος ο χωρος; νομιζω οταν ανασηκωνεις την πτυσσομενη μοκετα του πορτ-παγκαζ, βλεπεις ενα πλαστικο χωρο αποθηκευσης σε σχημα ροδας, οποτε ισως εκει να μπορεις να τοποθετησεις μια ρεζερβα. δες το, προσωπικα δεν το εχω ψαξει αλλα οπως το ειχα δει νομιζω την παιρνει.
Μπάλωμα σε R/F?????
Με δικό του ρίσκο και μην μου πείς"και αυτά φτιάχνονται...' ο κατασκευαστής είναι κάθετος ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ...
τα RF εχουν ενισχυμενα πλαϊνα σε σχεση με τα κοινα ελαστικα.
σε κανενα ελαστικο ΔΕΝ επιτρεπεται μπαλωμα σε πλαϊνο του (ελαστικου) .
δεν μπορω ομως να καταλαβω γτ να μην κανεις καποιος μπαλωμα στο πελμα του ελαστικου ειται ειναι RF ειτε κανονικα ελαστικο.
259212592225923
Τελικώς διαπίστωσα ότι το δεξί μπροστά λάστιχο ήταν στο 1.5, πλήρωσα αέρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές (στα πλαϊνά του οδηγού 2 μπροστα_2.3 πισω), ακολούθησα στις οδηγίες περί αρχικοποίησης όπως φαίνονται στο επισυναπτόμενο αλλά πουθενά δεν είδα όσες φορές και αν κουνησα τον αριστερό λεβιέ τη λέξη INIT...
Και το RESET δοκίμασα πηγαίνοντας στο σχετικό πεδίο και πατώντας το κουμπί αλλά μόλις έβαλα πάλι μπροστά το αμάξι η κόκκινη ένδειξη των ελαστικών δεν έφυγε...
Επιπλέον επειδή σήμερα δεν υπήρχε εύκαιρο Βουλκανιζατέρ με άζωτο συμπλήρωσα την πίεση που χρειαζόταν με αέρα...
Μπάλωμα σε R/F?????
Ελα ρε μαρκο μην τρελαινεσαι ρε.... ξεχασα οτι φοραει runflat
(Προσωπικα εγω 2 φορες οδηγησα το αμαξι που ειχα με runflat και τις δυο τα αλλαξα αμεσα...)
και σε ενα 116fl που ετυχε να οδηγω καιρο με καινουργια continental runflat, παλι χαλια ηταν...
Υ.Γ να δει ο φιλος αν η ζαντα απο το λαστιχο που χανει εχει κανενα στραβωμα, ιδιαιτερα απο την εσωτερικη πλευρα
...
Τελικώς διαπίστωσα ότι το δεξί μπροστά λάστιχο ήταν στο 1.5, πλήρωσα αέρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές (στα πλαϊνά του οδηγού 2 μπροστα_2.3 πισω), ακολούθησα στις οδηγίες περί αρχικοποίησης όπως φαίνονται στο επισυναπτόμενο αλλά πουθενά δεν είδα όσες φορές και αν κουνησα τον αριστερό λεβιέ τη λέξη INIT...
Και το RESET δοκίμασα πηγαίνοντας στο σχετικό πεδίο και πατώντας το κουμπί αλλά μόλις έβαλα πάλι μπροστά το αμάξι η κόκκινη ένδειξη των ελαστικών δεν έφυγε...
κ εγω δεν εχω δει πουθενα το INIT κ ομολογω οτι πρωτη φορα το βλεπω απο εσενα, ισως ειναι για το initialization που μπορεις να πεις οτι παρομοιο ειναι κ το reset...
στο δικο μου βγαινει το reset και το owner's manual για reset μιλαει (6/2007)
παντως ακολουθεις ακριβως το ιδιο σκεπτικο που αναφερεται στις συνημμενες σου φωτογραφιες..δλδ με αναμμενη μηχανη χωρις να κινεισαι βρισκεις την ενδειξη του ελαστικου ξαναπατας να εμφανιστει η ενδειξη reset και τοτε κρατας πατημενο το κουμπι 5" εως οτου δεις διπλα απο το reset ενα κουτακι με ενα "τικ" συμπληρωμενο μεσα του που σημαινει οτι το εκανες reset...
αυτο ακολουθησες κ εσυ? ειδες "τικ" μεσα στο κουτακι διπλα απο το reset;
Αν δεν κάνω λάθος είναι θέμα χρονολογίας
Στα 2005 λέει INIT
Στα 2007 λέει RESET
κ εγω δεν εχω δει πουθενα το INIT κ ομολογω οτι πρωτη φορα το βλεπω απο εσενα, ισως ειναι για το initialization που μπορεις να πεις οτι παρομοιο ειναι κ το reset...
στο δικο μου βγαινει το reset και το owner's manual για reset μιλαει (6/2007)
παντως ακολουθεις ακριβως το ιδιο σκεπτικο που αναφερεται στις συνημμενες σου φωτογραφιες..δλδ με αναμμενη μηχανη χωρις να κινεισαι βρισκεις την ενδειξη του ελαστικου ξαναπατας να εμφανιστει η ενδειξη reset και τοτε κρατας πατημενο το κουμπι 5" εως οτου δεις διπλα απο το reset ενα κουτακι με ενα "τικ" συμπληρωμενο μεσα του που σημαινει οτι το εκανες reset...
αυτο ακολουθησες κ εσυ? ειδες "τικ" μεσα στο κουτακι διπλα απο το reset;
Πριν δω το μήνυμα σου πειραματίστηκα και με το παρατεταμένο πάτημα και τελικά έγινε το reset... Δεν μου επανεμφανίστηκε το μήνυμα του ελαστικού...
Θα το αφήσω 2 ημέρες και αν δω πως χάνει ή γενικά υπάρχει στα λάστιχα απωλεια αέρα θα το πάω σε Βουλκανιζατέρ...
τα RF εχουν ενισχυμενα πλαϊνα σε σχεση με τα κοινα ελαστικα.
σε κανενα ελαστικο ΔΕΝ επιτρεπεται μπαλωμα σε πλαϊνο του (ελαστικου) .
δεν μπορω ομως να καταλαβω γτ να μην κανεις καποιος μπαλωμα στο πελμα του ελαστικου ειται ειναι RF ειτε κανονικα ελαστικο.
Δεν ξέρω γιατί δεν επιτρέπεται η επισκευή,εγώ 2 πέταξα έτσι...
Να ξέρεις ότι επειδή έχουν σκληρά πλαϊνά μετά από πορεία ξεφουσκωτο τα πλαϊνά κάνουν ρωγμή από την μέσα μεριά και μετά από καιρό σκάνε...
( Μου έτυχε και ας μην το είχα περπατήσει για χλμ χωρίς αέρα)
Εγω παντως οταν ειχα τ e90 ποτε δεν ειχα προβλημα με μπαλωμα σε run flat.Επειδη η δουλεια μου ειναι μεσα σε βιδες και καρφια,τυχαινει νε πεφτει και τιποτα στην αυλη χωρις να το καταλαβουμε.Ετσι σε λαστιχο που ετυχε να πατησει καρφι και το οποιο ειχε λιγοτερα απο 2000 χιλιομετρα,το μπαλωσα και εκανε περισσοτερα απο 35000 χιλιομετρα με ακομα 2 μπαλωματα και αντικατασταθηκε λογω φθορας.Εγω πιστευω οτι προτεινουν αλλαγη λογω μαρκετινγκ.
τα μοντελα Μ εχουν ρεζερβα αρα εκτιμω οτι μπορεις να βαλεις κ σε εμας στο διαθεσιμο χωρο...ποιος ειναι αυτος ο χωρος; νομιζω οταν ανασηκωνεις την πτυσσομενη μοκετα του πορτ-παγκαζ, βλεπεις ενα πλαστικο χωρο αποθηκευσης σε σχημα ροδας, οποτε ισως εκει να μπορεις να τοποθετησεις μια ρεζερβα. δες το, προσωπικα δεν το εχω ψαξει αλλα οπως το ειχα δει νομιζω την παιρνει.
Τα Μ δεν έχουν R/F ...
Κατω απο την μοκέτα δεν υπάρχει τπτ τουλάχιστον έτσι ήταν το 335 .
Υπήρχε ένα αφρολέξ με έναν πολύ μικρό αποθηκευτικό χώρο (ίσα που χώραγε ένα τρίγωνο και ένα φαρμακείο :thumbsdown:)
Δεν υπήρχε χώρος για ρεζέρβα όπως έχουν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα .
Εγω πιστευω οτι προτεινουν αλλαγη λογω μαρκετινγκ.
Το αν 'παίρνει' ένα rft ελαστικό επιδιόρθωση ή όχι, καλό είναι να το κρίνει κάποιος αρμόδιος.
Σίγουρα υπάρχει πλέον η νοοτροπία 'χάλασε-πέτα το' για πιο εύκολο χρήμα (για ποιόν, είναι άλλη κουβέντα), αλλά επειδή είναι θέμα ασφάλειας θέλει πολύ προσοχή. thumb
παιδια οπως εγραψα, εκτιμω οτι μιας και εχουν κοινο πελμα με τα κανονικα ελαστικα, μπορει καποιος να το μπαλωσει...αυτο εκτιμω κ δεν προτεινω να πραξει καποιος ετσι επειδη το λεω εγω.
προσωπικα τα r/f τα μισω και τα πεταξα με την πρωτη ευκαιρια αντικαταστασης τους τοποθετωντας contisportcontact5 και αγοραζοντας 2 αφρους και μια αντλια αερα.
Τα Μ δεν έχουν R/F ...
Κατω απο την μοκέτα δεν υπάρχει τπτ τουλάχιστον έτσι ήταν το 335 .
Υπήρχε ένα αφρολέξ με έναν πολύ μικρό αποθηκευτικό χώρο (ίσα που χώραγε ένα τρίγωνο και ένα φαρμακείο :thumbsdown:)
Δεν υπήρχε χώρος για ρεζέρβα όπως έχουν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα .
μα δεν ειπα οτι εχουν r/f τα Μ μοντελα...γιαυτο αναφερω οτι εχουν ρεζερβα στον πισω αποθηκευτικο χωρο τους...
τουλαχιστον στο δικο μου (Ε90) σηκωνοντας την πτυσσομενη μοκετα βλεπεις εναν τεχνητο πλαστικο τμημα αποθηκευσης το οποιο ειναι διαφορετικου χρωματος με το υπολοιπο δαπεδο του οχηματος και το οποιο μπορει να αφαιρεθει ολο, απλα ανασηκωνοντας το, και να αφησει απο κατω του ενα αρκετα μεγαλο χωρο. δεν ξερω τι γινεται στα κουπε κ καμπριο.
θα ανεβασω κ φωτο οταν μπορεσω..
να σημειωσω παλι οτι δεν θυμαμαι αν χωραει κανονικος τροχος αλλα δεν βλεπω αλλο μερος που θα μπορουσε να μπει μια ρεζερβα σε ενα Μ μοντελο
Μήπως όμως δεν έχουν ρεζέρβα και έχουν κιτ επισκευής;
Αν θελει και μπορεί ας μας πει ένας κάτοχος.
https://www.bmw.com/com/en/insights/technology/technology_guide/articles/run_flat_tyres.html
https://www.youtube.com/watch?v=qQ2nI0APrLo
https://www.bmwblog.com/2009/03/12/reasons-to-have-run-flat-tires-on-your-bmw/
Διάβασμα !!!!!
Στο 2¨50 γράφει 50 μίλια απόσταση με μεγ. ταχύτητα 50 μιλ. σωστά ?
Δηλ απο Βέροια πχ Πάτρα δεν πας μενεις και περιμένεις οδική !!!
Φοβερή ανακάλυψη !!!
καλά τα R/F δεν λέω αλλά βάλε και μια ρεζερβούλα ρε φίλε .
Γιατί από Βέροια μέχρι Πάτρα θα πας με τη στενή ρεζέρβα ;
Κι αν τα συμβατικά λάστιχα πατήσουν πέτρα και κλαταρουν ξέρεις τί ακολουθεί.... ;
Εγώ με φορτίο τεσσάρων ατόμων σε διαδρομή 300 χλμ με ταχύτητα 60-80 έφτασα πίσω και χωρίς να λερωθώ ούτε με γρυλους και οδικές... περίμενε
Διαβάστε.. όσοι θέλετε καλά τί προσφέρουν τα runflat
Μήπως όμως δεν έχουν ρεζέρβα και έχουν κιτ επισκευής;
Αν θελει και μπορεί ας μας πει ένας κάτοχος.
Σωστα Μαρκο, τα Μ εχουν συμβατικα ελαστικα και αντι για ρεζερβα το M-Mobility kit.
Ολα τα Ε60 ειχαν run flat ελαστικα και μονο στα Μ5 σαν εξτρα εδινε τον κωδικο 926 (εφεδρικος τροχος), που περιελαμβανε εναν εμπρος τροχο - γρυλο με χρεωση 656 ευρω.
Προσωπικα εχω παντα μαζι μου ρεζερβα (19 εμπρος τροχος) οταν παω μακρινο ταξιδι, πιανει πολυ χωρο στο πορτμπαγκαζ και αυτο φυσικα ειναι ενα θεμα, αλλα και σε ενα σκισιμο του ελαστικου το Mobility δεν μπορει να κανει κατι.
Πριν 4-5 χρονια περναω τις γραμμες του τρενου στο Αιγιο, ακουω το λαστιχο και λεω δεν πειραζει, θα κατεβω like a boss να το αλλαξω αφου εχω ρεζερβα στο Compact. Τελικα ειχα σκισει και τα 2 δεξια. :ranting2:
ωραιο το θεματακι! η διαμαχη μεταξυ ρανφλατ και συμβατικων καλα κραταει εδω και χρονια.μαλλον δεν επεισαν τον κοσμο γιαυτο αλλωστε και υπαρχουν και λιγα μοντελλα απο καθε εταιρεια.σαυτο βεβαια συμβαλλει και το κοστος εκτος της ανεσης.
εγω ακομα δεν ξερω τι θα βαλω.για την ανεση πλεον το συνηθισα,δεν με νοιαζει και πολυ ειδικα οταν ακουσα οτι μονο ενα 20% θα ειναι καλυτερα.εδω που τα λεμε δεν ειναι και λιγο με την ταλαιπωρια που τραβαει η μεση μου.γενικα νομιζω οτι τα ρανφλατ ατυχησαν να κανουν την εισοδο τους μεσα στην κριση.γιατι ειναι σχεδον διπλασια τιμη μερικες φορες,οποτε και οι οδηγοι σκεφτονται οτι για ενα αναλωσιμο-πολυ σημαντικο βεβαια- που θα χαλασει σε 3 χρονια περιπου δεν αξιζει να δωσεις παραπανω χρηματα.παρα πολλοι καταναλωτες επισης στο εξωτερικο δεν αγοραζουν απο καποιες μαρκες αυτοκινητων γιατι δεν δινουν ρεζερβα.
αλλα αυτος που ειπε ο νικος προηγουμενα οτι αν τρυπησει στα πολλα χιλιομετρα η' σε καποιο επικινδυνο σημειο του δρομου εχει πλεονεκτημα εναντι των συμβατικων ειναι νομιζω ο μεγαλυτερος λογος.τωρα δεν ξερω ας πουμε οτι σε 80 χιλ.δεν βρισκεις βουλκανιζατερ η' ειναι κυριακη η' απογευμα-βραδυ και δεν ειναι ανοιχτα,τοτε τι κανεις?παιρνεις οδικη μαλλον και σε παει.οποτε το ιδιο με συμβατικα.το πλεονεκτημα των ρανφλατ ειναι για μεσα στην πολη αλλα και για να πας στο κοντινοτερο σημειο πολιτισμου αν βρισκεσαι στην εξοχη.δεν ειναι και λιγο.συν οπως ειπαμε και το σκισιμο του λαστιχου στα πολλα χιλιομετρα που εχει καλυτερο κρατημα,αποτι λενε τα τεστ.
εχω 2 ερωτηματα....
αν παμε με σκασμενο λαστιχο ρανφλατ που εχει κανει 10000 χιλ. σε ενα βουλκανιζατερ ,αλλαζουμε μονο εκεινο η' αλλαζουμε 2 για καλυτερη προσφυση? γιατι αν αλλαζουμε 2 παει η τσεπη.αν αλλαζουμε 1 θα εχει σωστη πεδηση?
αν ταξιδεψεις με σκασμενο ρανφλατ για περιπου 80 χιλ. με 70-80 χιλ. η ζαντα ειναι σιγουρο οτι αντεχει χωρις να στραβωσει η' ρισκαρουμε?
Γιατί από Βέροια μέχρι Πάτρα θα πας με τη στενή ρεζέρβα ;
Κι αν τα συμβατικά λάστιχα πατήσουν πέτρα και κλαταρουν ξέρεις τί ακολουθεί.... ;
Εγώ με φορτίο τεσσάρων ατόμων σε διαδρομή 300 χλμ με ταχύτητα 60-80 έφτασα πίσω και χωρίς να λερωθώ ούτε με γρυλους και οδικές... περίμενε
Διαβάστε.. όσοι θέλετε καλά τί προσφέρουν τα runflat
Δεν λέω ότι δεν είναι καλύτερα αλλά έπρεπε να έχει έστω σαν έξτρα ρεζέρβα.
Εγώ πάλι με το 255/30/19 μπόρεσα και έκανα με πολύ κόπο 80 χλμ... Μετά το λάστιχο έγινε θρύψαλα...αν είχε ρεζέρβα έστω μικρή θα έφτανα μέχρι Ιωάννινα μπας και έβρισκα λάστιχο...
Τελικά σήμερα που τσέκαρα πάλι την πίεση και παρατήρησα ότι το δεξί μπροστινό λαστιχο ήταν στο -0.3 σε σχέση με πριν 2 ημέρες και σκύβοντας προσεκτικά στη μεριά του ελαστικού είδα μια προκα βαθιά σφινομενη...
Ερώτηση: Τα RF επιδέχονται μπαλώματος ή πάω για αλλαγή ελαστικού ή ελαστικών?
Συνολικά σε αυτή τη φάση εχω κάνει 12 km...
Ισχύει ότι και στα συμβατικά ελαστικά, εκτός από το σκίσιμο στο πλάι ότι άλλο πάθει επισκευάζεται κανονικά.
Ισχύει ότι και στα συμβατικά ελαστικά, εκτός από το σκίσιμο στο πλάι ότι άλλο πάθει επισκευάζεται κανονικά.
Συγνώμη αλλά θα διαφωνισω η εταιρεία λέει αντικατάσταση.
Το φτιάχνεις με δική σου ευθύνη...το ιδιο μου είχε πει και ο βουλκανιζατερας.
Ο Χρήστος μπορεί αν θελει να μας τα πει καλύτερα.
Τελικά σήμερα που τσέκαρα πάλι την πίεση και παρατήρησα ότι το δεξί μπροστινό λαστιχο ήταν στο -0.3 σε σχέση με πριν 2 ημέρες και σκύβοντας προσεκτικά στη μεριά του ελαστικού είδα μια προκα βαθιά σφινομενη...
Συνολικά σε αυτή τη φάση εχω κάνει 12 km...
12 χλμ είναι μεγάλη διαδρομή , καλό είναι να το τσεκαρεις εσωτερικά.
Συγνώμη αλλά θα διαφωνισω η εταιρεία λέει αντικατάσταση.
Το φτιάχνεις με δική σου ευθύνη...το ιδιο μου είχε πει και ο βουλκανιζατερας.
Ο Χρήστος μπορεί αν θελει να μας τα πει καλύτερα.
και στα συμβατικα οι εταιριες λενε αντικατασταση, επισημα καμια δεν επιτρεπει την επισκευη στο ελαστικο ακομα και στην προκα, με δικη σου ευθυνη το επισκευαζεις...thumb
Στην Ελλαδα όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται.
Για να ακριβολογήσω χωρις να θελω να επηρεασω κανεναν, θα σας πω ότι ισχυει σχτικα με την διατρηση του σκελετου (radial) και από εκει και περα αποφασίζετε, προσωπικα θα κοιταγα πρωτα την ασφαλεια μου και της οικογενειας μου.
1) όταν ο σκελετος του ελαστικου σχιστει -τρυπηθεί από προκα ,βιδα,γυαλι ή ότι άλλο, χανεται η ομοιογενεια του, αρα στο σημειο εκεινο γινεται και πιο αδυνατο και ευπαθες.
2) όταν ανοιξει αυτή η συνεχεια της γομας του ελαστικου είναι ευκολα προσβασιμο το νερο να ελθει μεσα στα ''συρματα-λινα'' του σκελετου. Αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργει διαβρωση, η διαβρωση σκουρια και το συρμα-λινο (radial) ti κανει ; ανοιγει και το λαστιχο ενδεχεται να κλαταρει.
3) Αν το πελμα εχει φαει την τρυπα ο σωστος με πολλα εισαγωγικα(''...") βουλκανισμος (επισκευή) εναι μονον από μεσα με ειδικα μασονακια αυτοκολητα τα οποια όμως ΔΕΝ κανουν για τους γρηγορους γιατι σε μια γρηγορη βολτα στριφταδικη με την παραμορφωση που δεχεται το λαστιχο (δειτε φορμουλα 1) ..απλα ξεκολανε.
Για την λεγομενη ενεση φυσικα ουτε λογος για μονιμη λυση, προσωρινα όμως για να κανουμε ένα ταξειδι κι αφου εχουμε δει καποιον άλλο καποια στιγμη να το κανει δεν είναι τιποτα και μπορούμε να την κανουμε και μονοι μας (προσωρινα παντα) μεχρι να αποφασισουμε τι θα κανουμε με το λαστιχο.
Τωρα σχετικα με τα runflat η αποψη της επισκευης μονον ως προς το πελμα είναι ιδια με αυτή των συμβατικών.
Για τους λαστιχαδες που υποστηριζουν την αλλαγη, η εξηγηση εχει ως εξης, και εχουν δικιο:
α) αν παθεις λαστιχο σε ένα συμβατικο αυτοκινητο με παλαιου τυπου ελαστικα και το παρεις χαμπαρι νωρις πριν σε ειδοποιησει καποιος άλλος κορναροντας, σημαινει ότι το λαστιχο δεν εχει παραμορφωθεί και δεν χρειαζεται και μεγαλος πανικος.
Βγαζεις γρυλλο, λυνεις μπουλονια (που τα'χει σφιξει ο άλλος μ'αεροκλειδο,) ριχνεις μπινελικια σου τρωνε τον κ@λο οι διερχομενοι, σου πεφτει το αυτοκινητο κατω αν δεν τό'χεις φρεναρει καλαή δεν το'χεις στηριξει καλα, δεν λασκαρει η ζαντα από το μουαγιε αν εχουν να βγουν οι αλουμινένιες ζαντες χρονια και αφου λυσεις τα μπουλονια αρχιζεις να κλωτσας το λαστιχο....και τελικα πεφτει το αμαξι πανω στο ποδι σου...!
β) με τα Runflat όμως το θεμα είναι ότι μπορει (κι εχει γινει απειρες φορες πιστεψτε με) να μην παρεις χαμπαρι το λαμπακι που αναβει, ή να μην εχεις σεταριστει σωστα 'η να το δεις και να πηγαίνεις με διακοσια και να πεις θα σταματήσω αργοτερα και αργοτερα και αργοτερ κλπ
Αμεσως μολις αναψει σε σωστα σεταρισμενο αυτοκινητο (reset or Init) πρεπει να πεσουμε στα χλμ και να κανουμε ελεγχο τουλάχιστον οπτικο (δυσκολο να καταλάβεις) 'η να παμε με τα 50-80 χλμ μεχρι ένα βενζιναδικο για συμπλήρωμα.
Κανενα Tubeless ελαστικο δεν χανει τον αερα ακαριαια (εξαιρείται το κλαταρισμα που ισχυει για όλα) ετσι λοιπον μην ξεροντας αν ο οδηγος εχει κοψει ταχυτητα 'η αν εχει συνεχισει με διακοσια ο λαστιχας φοβαται -και καλα κανει- να επισκευασει με οτιδήποτε το λαστιχο γιατι μετα είναι συνυπεύθυνος για ότι ισως προκυψει.
Υπαρχουν και αλλα πολλα ...πολλα... και θελουν ωρα για αναλυση, δειτε όμως πιο κατω και το βιντεο που δειχνει την φαση ''έκρηξης '' από κλαταρισμα σε ελαστικο με τα ιδια χλμ σε συμβατικο και σε runflat και αποφασιστε μονοι σας τι θα κανει ο καθενας.
https://www.youtube.com/watch?v=FumXPC8MQAI
Στην Ελλαδα όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται.
Για να ακριβολογήσω χωρις να θελω να επηρεασω κανεναν, θα σας πω ότι ισχυει σχτικα με την διατρηση του σκελετου (radial) και από εκει και περα αποφασίζετε, προσωπικα θα κοιταγα πρωτα την ασφαλεια μου και της οικογενειας μου.
1) όταν ο σκελετος του ελαστικου σχιστει -τρυπηθεί από προκα ,βιδα,γυαλι ή ότι άλλο, χανεται η ομοιογενεια του, αρα στο σημειο εκεινο γινεται και πιο αδυνατο και ευπαθες.
2) όταν ανοιξει αυτή η συνεχεια της γομας του ελαστικου είναι ευκολα προσβασιμο το νερο να ελθει μεσα στα ''συρματα-λινα'' του σκελετου. Αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργει διαβρωση, η διαβρωση σκουρια και το συρμα-λινο (radial) ti κανει ; ανοιγει και το λαστιχο ενδεχεται να κλαταρει.
3) Αν το πελμα εχει φαει την τρυπα ο σωστος με πολλα εισαγωγικα(''...") βουλκανισμος (επισκευή) εναι μονον από μεσα με ειδικα μασονακια αυτοκολητα τα οποια όμως ΔΕΝ κανουν για τους γρηγορους γιατι σε μια γρηγορη βολτα στριφταδικη με την παραμορφωση που δεχεται το λαστιχο (δειτε φορμουλα 1) ..απλα ξεκολανε.
Για την λεγομενη ενεση φυσικα ουτε λογος για μονιμη λυση, προσωρινα όμως για να κανουμε ένα ταξειδι κι αφου εχουμε δει καποιον άλλο καποια στιγμη να το κανει δεν είναι τιποτα και μπορούμε να την κανουμε και μονοι μας (προσωρινα παντα) μεχρι να αποφασισουμε τι θα κανουμε με το λαστιχο.
Τωρα σχετικα με τα runflat η αποψη της επισκευης μονον ως προς το πελμα είναι ιδια με αυτή των συμβατικών.
Για τους λαστιχαδες που υποστηριζουν την αλλαγη, η εξηγηση εχει ως εξης, και εχουν δικιο:
α) αν παθεις λαστιχο σε ένα συμβατικο αυτοκινητο με παλαιου τυπου ελαστικα και το παρεις χαμπαρι νωρις πριν σε ειδοποιησει καποιος άλλος κορναροντας, σημαινει ότι το λαστιχο δεν εχει παραμορφωθεί και δεν χρειαζεται και μεγαλος πανικος.
Βγαζεις γρυλλο, λυνεις μπουλονια (που τα'χει σφιξει ο άλλος μ'αεροκλειδο,) ριχνεις μπινελικια σου τρωνε τον κ@λο οι διερχομενοι, σου πεφτει το αυτοκινητο κατω αν δεν τό'χεις φρεναρει καλαή δεν το'χεις στηριξει καλα, δεν λασκαρει η ζαντα από το μουαγιε αν εχουν να βγουν οι αλουμινένιες ζαντες χρονια και αφου λυσεις τα μπουλονια αρχιζεις να κλωτσας το λαστιχο....και τελικα πεφτει το αμαξι πανω στο ποδι σου...!
β) με τα Runflat όμως το θεμα είναι ότι μπορει (κι εχει γινει απειρες φορες πιστεψτε με) να μην παρεις χαμπαρι το λαμπακι που αναβει, ή να μην εχεις σεταριστει σωστα 'η να το δεις και να πηγαίνεις με διακοσια και να πεις θα σταματήσω αργοτερα και αργοτερα και αργοτερ κλπ
Αμεσως μολις αναψει σε σωστα σεταρισμενο αυτοκινητο (reset or Init) πρεπει να πεσουμε στα χλμ και να κανουμε ελεγχο τουλάχιστον οπτικο (δυσκολο να καταλάβεις) 'η να παμε με τα 50-80 χλμ μεχρι ένα βενζιναδικο για συμπλήρωμα.
Κανενα Tubeless ελαστικο δεν χανει τον αερα ακαριαια (εξαιρείται το κλαταρισμα που ισχυει για όλα) ετσι λοιπον μην ξεροντας αν ο οδηγος εχει κοψει ταχυτητα 'η αν εχει συνεχισει με διακοσια ο λαστιχας φοβαται -και καλα κανει- να επισκευασει με οτιδήποτε το λαστιχο γιατι μετα είναι συνυπεύθυνος για ότι ισως προκυψει.
Υπαρχουν και αλλα πολλα ...πολλα... και θελουν ωρα για αναλυση, δειτε όμως πιο κατω και το βιντεο που δειχνει την φαση ''έκρηξης '' από κλαταρισμα σε ελαστικο με τα ιδια χλμ σε συμβατικο και σε runflat και αποφασιστε μονοι σας τι θα κανει ο καθενας.
https://www.youtube.com/watch?v=FumXPC8MQAI
Συμφωνω απολυτα με αυτα που αναφερεται, παντα ομως σε σχεση με την θεωρεια.
Στην πραξη εσεις προσωπικα εχετε ακουσει -δει ποτε κλαταρισμα ελαστικου που να οφειλεται στην διαβρωση - σκουρια μετα απο σωστη επισκευη στο πελμα;
Κυριε Νικο κανεις δεν πεταει ενα ελαστικο που εχει ακομα αρκετη ζωη γιατι χανει αερα απο μια προκα, το επισκευαζει και παει στο δρομο του με ασφαλεια.
Η διαβρωση του ελαστικου μετα την επισκευη επεται, καθως ειναι σιγουρο οτι θα εχει προηγηθει η χρονικη αντικατασταση του.
Χωρις να θελω ουτε να θιξω ουτε να υπερβαλω, σκεψου το εξης:
Πας με το εργαλειο σου με 100 χλμ και αισθάνεσαι ασφαλης.
Πας με το ιδιο εργαλειο με 200 χλμ ...και αισθάνεσαι το ιδιο ασφαλης.
Πας με τον κοφτη των 250 χλμ/ωρα και αισθανεσι το ιδιο ασφαλης...γιατι εχεις-με εργαλειο-α , αν όμως λεω αν εχεις κανει κατι από αυτά που λεμε ''επισκευή ελαστικου'' για ποση ωρα νομιζεις ότι θα αισθάνεσαι ανετα πριν να ερθει η παραμορφωση και η ξαφνικη απωλεια ;;;
Και κατι τελευταιο, εχετε ολοι αναρωτηθεί και αν ναι ξερετε ποια είναι η απαντηση γιατι μπαινει ο περιορισμος στα αυτοκινητα παραγωγης οσο ''γρηγορα'' κι αν είναι κι οσα αλογα κι αν εχουν στα 250χλμ/ωρα μαξ..και για καποια μοντελα καποιων αλλων προδιαγραφών 280 ;;;
Φανταζομαι ότι μαντευετε οσοι δεν ξερετε την απαντηση, αν παλι όχι τοτε ναι είναι οι προδιαγραφες ελαστικων και οι δεικτες ταχύτητας σε συνδιασμο με την θερμοκρασια.
Φανταστητε τωρα το Μ5-6 κλπ να ανεβοκαταιβαινει πεζοδρομια και λακουβες συν σαμαρακια και μετα να παμε να του ''βγαλουμε'' οι μαγκες τον κοφτη και να πηγαινει 330χλμ/ωρα, .....no coment but stay away from me !
Και κατι τελευταιο για τον φιλο μου τον Αλεξ, εισαι σιγουρος ότι στην χιονισμενη και αλατισμενη βορειας Ελλαδας πχ Εθνικη το αλατι και το νερο με την αυξημενη υγρασία δεν θα κανουν την δουλεια πιο ευκολα ;;;
Παντα φιλικα...
https://www.youtube.com/watch?v=RNAaGqHlHR4
https://www.youtube.com/watch?v=0fGAV6cZXyk
https://www.bmw.ie/ie/en/owners/maintenance/Run-flat_Tyres.html
Φανταζομαι ότι μαντευετε οσοι δεν ξερετε την απαντηση, αν παλι όχι τοτε ναι είναι οι προδιαγραφες ελαστικων και οι δεικτες ταχύτητας σε συνδιασμο με την θερμοκρασια.
ομολογω οτι ειμαι ενας απο αυτους που δεν το ηξερε.νομιζα οτι οφειλεται σε αλλους λογους που ειχαν να κανουν με μηχανικα και οχι με ελαστικα!
στα M ομως γιατι βαζουν συμβατικα?εκει δεν ειναι που θα χρειαζοταν περισσοτερο τα ρανφλατ για λογους ασφαλειας οπως λες?δλδ. αν ειναι ενα αυτοκινητο που κινδυνευει ο κατοχος του περισσοτερο να παθει ζημια στον δρομο απο ενα ξαφνικο κλαταρισμα ειναι ενα M που τρεχει με πολλα χιλιομετρα.δλδ. εκει που του βαζουν συμβατικα του λενε πανε σκοτωσου?
ξερω εκει θα πεις αν καποιος παει να αγορασει ενα ακριβο αυτοκινητο και εχει ρανφλατ θα το αποριψει.θα πει στην αντιπροσωπεια καλα με δουλευετε?
και γιατι να μην κανουν το ιδιο και αυτοι που πανε αν αγορασουν ενα 3αρι-5αρι με πανω απο 2-2.500 κε. που κιαυτα ειναι γρηγορα μοντελλα?που παρα πολλοι ιδιως στην αμερικη το κανουν.φευγουν απο την εταιρεια και απο καθε εταιρεια αυτοκινητων που εχουν ρανφλατ πανω τους.
θελω να πω με λιγα λογια οτι αφου ειναι θεμα ασφαλειας εμενα μου φαινεται παραλογο να μην τα βαζουν στα πιο γρηγορα αυτοκινητα και εκει να κανουν εκπτωση στην ασφαλεια για να πουλησουν.
ειμαι και εγω υποστηρικτης της αποψης σου απλα θετω και ενα ερωτημα σε εσενα που εισαι και πιο ειδικος,εντελως φιλικα παντα!
Η απάντηση σχετικά είναι :
Εκτός από τα 3,5 υπάρχουν και τα 7αρια πχ που φοράνε run flat.
Όσο για τα Μ μοντέλα οι λόγοι είναι πολλοί.
Περιεκτικά :
Βάρος
Ύψος πλαϊνού
Διάστασεις
Χαρακτήρες φορτίου
Χαρακτήρες ταχύτητας
Ον ολιγεις οι εταιρείες ελαστικών δεν έχουν (ακομα) προχωρήσει στα ειδικά ελαστικα, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό. (να μην ξεχνάτε και τα μειωμένα κεφάλαια εν μέσω κρίσης παντού )
Όσο για την Αμερική, υπάρχει μεγάλη διαφορά σε όλα σχετικά με την Ευρώπη...
Αλλά είναι μεγάλο θέμα αυτό και δεν έχω τώρα χρόνο...
Σε κάποια συνάντηση.. ίσως.
Έγινε Τελικά η επισκευή του ελαστικού με προτροπή του λάστιχα παρά τα όσα γράφονται από τον κατασκευαστή για την πίεση να βάζω μπρος και πίσω πίεση 2.2...
Περιπου το 2009 γυρνωντας Κυριακη απο Χαλκιδικη (σα τη Χαλκιδικη δε εχει...) μου αναβει το λαμπακι των ελαστικων , ψιλοακουγεται θορυθος οποτε στα επομενα 100 μετρα σταματαω δεξια. Κατεβαινοντας διαπιστωσα οτι το ελαστικο πισω απο τον οδηγο ειχε διαληθει και ειχε ανοιξει στα πλαγια. Σιγουρα δε μπορουσα να συνεχισω οποτε ταλαιπωρηθηκα με οδικη, με πηγε μεχρι ενα βουλκανιζατερ εβαλα μια παλιατζουρα συμβατικο και γυρισα σπιτι. Το χαλασμενο ελαστικο σταλθηκε στην pirelli και εγω οντας απογοητευμενος απο τα rf εβαλα συμβατικα 4αδα. Πηρα και αποζιωση απο το λαστικο γιατι λεει ηταν ελατωματικο.
Αυτη τη στιγμη ξαναφοραω rf michelin. Ο λογος που ξαναγυρισα ειναι οτι με τα συμβατικα ειχε χαλασει η οδικη συμπεριφορα του αυτοκινητου(επλεε λιγο το αμαξι στις στροφες). Οπως επισης και οτι κουβαλουσα μαζι κιτ και τρομπες κτλ και επειδη χρειαστηκε να τα χρησιμοποιησω εφαγα ταλαιπωρια.
Γνωμη μου ειναι σε αμαξι που πουλαει ο κατασκευαστης με rf να φοραμε rf.
Και κατι ακομη... στα bmw αντιθετα με τα mercedes δεν υπαρχει αισθητηρας πιεσης στο καθε ελαστικο. Το αμαξι καταλαβαινει την απωλεια αερα απο την αλλαγη των στροφων της ροδας που χανει αερα.Οποτε αν δεν ελενχουμε συχνα την πιεση και αυτη πεφτει σιγα-σιγα σε ολα ταυτοχρονα δεν προκειτε να μας αναψει κανενα λαμπακι... Θελει προσοχη ειδικα οταν ειναι να φορτωσουμε βαρος.
Στάλθηκε από το thl T11 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
σε αυτα τα RFT ελαστικα που δεν υπάρχει ρεζέρβα, μήπως η λύση είναι να εχουμε μαζί αυτό το πράγμα που ειναι σαν μακαρόνι και το βάζουμε στην τρύπα που χάνει; Θα εχουμε στο πορτ μπαγκαζ λίγο AVA αλοίφουμε τα πέλματα μεχρι να δούμε από που χάνει αφού θα κάνει αφρό και μετά βάζουμε στην τρύπα το μακαρόνι. Ασε που πολλές φορες η πρόκα ή βιδα φαίνεται με το μάτι. Βεβαια προσωρινή λύση αλλά για καμια εβδομαδα ειμαστε εντάξει. Μετά πάμε στο πρωτο βενζινάδικο φουσκώνουμε το ελαστικό και συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Ασε που μπορούμε να εχουμε στο πορτ μπαγκάζ ηλεκτρική τρομπα ελαστικών να τα φουσκώνουμε μονοι μας! Πάμφθηνα το μακαρόνι και η τρόμπα και χωρις καθόλου κόπο! Όταν φτασουμε στον προορισμό μας με την ησυχία μας ψάχνουμε καλό βουλκανιζατερ να βάλουμε μπάλωμα, αφου δε θα το εχουμε κινήσει χωρίς αερα για να καταστραφεί ή αν ακολουθησουμε τις οδηγιες του κατασκευαστή αγοράζουμε καινούργιο σε καλή τιμή και το βάζουμε στον καλύτερο. Ενώ ο αφρός από ό,τι εχω μαθει, κανει αναγκαστική αλλαγη του ελαστικού!
Βρήκα βίδα στο Rav4 και αναγκάστηκα βεβιασμένα να πάω στο βουλκανιζατερ τασος που ειναι μεγαλο και ολο το 24ωρο και μου γρατσουνίσαν την ζάντα κατα την αφαιρεση του ελαστικου για να βάλουν το μπάλωμα. Σου λεει ηλθες στην νύχτα μη μου θες και καλλιτεχνίες. και σε ενα αλλο που πήγα για φθηνη αλλαγη ελαστικων επίσης μου γρατσουνίσαν τις ζάντες στην εξωτερική στεφάνη. ¨Αρα το γρατσουνισμα ειναι ο κανόνας
Τα εχει πει και ο nikos bob πιο πανω. Το μακαρόνι λεγεται ένεση. Αλλα είναι επιφυλακτικος για το μπάλωμα μετα. Παντως σε όλα τα αυτοκινητα ειχα κανει μπάλωμα και ποτε δεν χρειαστηκε να τα αλλάξω μετα λογω κλαταρίσματος και ήμουν και αγριο νιάτο! Έτρεχα δηλαδη πολύ και μάλιστα στις στροφες! Αφου ετρωγα το πελμα πριν αλλάξω τα ελαστικα. Το μπαλωμενο λαστιχο τελικά πάει μπρος ή πίσω? Ιδιαιτερα στα συμβατικά ελαστικά αφού στα RFT δε θα καθίσει το ελαστικο? Γιατι τωρα τελευταια λένε ότι τα παλαια ελαστικά πάνε πάντα μπροστα ειτε είναι μπροστοκινητο, ειτε πισωκινητο, ειτε τετρακινητο. Τα καινουργια λενε στα φορουμ πάντα πίσω, άρα τα μπαλωμένα μπροστα?
Από πού να πάμε να αγορασουμε καλό σετ? Μου κανει εντύπωση που ανοιγει την τρύπα πρώτα με άλλο σουβλί και μετα βαζει την ενεση. Μάλιστα βάζει και κολλα. Στα βουλκανιζατερ δεν βάζουν κόλλα και το βάζουν κατευθειαν το μακρόνι με το ίδιο εργαλειο αλλά χωρίς να προηγηθει διανοιξη της τρύπας!
διαβασα στα φορουμς οτι η καλυτερη ενεση ειναι το σετ tip top της ΒΜW. 25 ευρω κάνει.Το βάζουν σε μηχανές.
Μάλιστα σκέφτηκα εαν κάνεις πρωτα ένεση και μετα μπαλωμα-βουλκανισμο από μεσα σε δευτερο χρονο δε θα εχεις κινδυνο οξειδωσης του ελαστικου αφού δε θα μπορει να μπει υγρασια από εξω αφού από εκει θα ξεκιναει η ενεση!
https://www.tyrerepair.gr/pub/Products/Repair-Materials/Materials---Tools/5101849.aspx
σε αυτα τα RFT ελαστικα που δεν υπάρχει ρεζέρβα, μήπως η λύση είναι να εχουμε μαζί αυτό το πράγμα που ειναι σαν μακαρόνι και το βάζουμε στην τρύπα που χάνει; Θα εχουμε στο πορτ μπαγκαζ λίγο AVA αλοίφουμε τα πέλματα μεχρι να δούμε από που χάνει αφού θα κάνει αφρό και μετά βάζουμε στην τρύπα το μακαρόνι. Ασε που πολλές φορες η πρόκα ή βιδα φαίνεται με το μάτι. Βεβαια προσωρινή λύση αλλά για καμια εβδομαδα ειμαστε εντάξει. Μετά πάμε στο πρωτο βενζινάδικο φουσκώνουμε το ελαστικό και συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Ασε που μπορούμε να εχουμε στο πορτ μπαγκάζ ηλεκτρική τρομπα ελαστικών να τα φουσκώνουμε μονοι μας! Πάμφθηνα το μακαρόνι και η τρόμπα και χωρις καθόλου κόπο! Όταν φτασουμε στον προορισμό μας με την ησυχία μας ψάχνουμε καλό βουλκανιζατερ να βάλουμε μπάλωμα, αφου δε θα το εχουμε κινήσει χωρίς αερα για να καταστραφεί ή αν ακολουθησουμε τις οδηγιες του κατασκευαστή αγοράζουμε καινούργιο σε καλή τιμή και το βάζουμε στον καλύτερο. Ενώ ο αφρός από ό,τι εχω μαθει, κανει αναγκαστική αλλαγη του ελαστικού!
Βρήκα βίδα στο Rav4 και αναγκάστηκα βεβιασμένα να πάω στο βουλκανιζατερ τασος που ειναι μεγαλο και ολο το 24ωρο και μου γρατσουνίσαν την ζάντα κατα την αφαιρεση του ελαστικου για να βάλουν το μπάλωμα. Σου λεει ηλθες στην νύχτα μη μου θες και καλλιτεχνίες. και σε ενα αλλο που πήγα για φθηνη αλλαγη ελαστικων επίσης μου γρατσουνίσαν τις ζάντες στην εξωτερική στεφάνη. ¨Αρα το γρατσουνισμα ειναι ο κανόνας
Τα κουβαλουσα ολα μαζι μου οταν ημουν με τα συμβατικα. Αν παθεις το λαστιχο στις μπροστα ροδες κατι γινεται στριβεις το τιμονι και μπορεις να εχεις καποια προσβαση στο πελμα. Αν το παθεις στα πισω; Μην τη ψαχνεις στο τελος κουβαλουσα και γρυλο μαζι μου (δεν διαθετέι ο ασσος) για να μπορεσω να βγαλω την ροδα και να την φτιαξω. Και το μακαρονι (ειχα απο ολες τις διαστασεις μαζι μου) ειναι για κανα καρφι ή βιδα αν πατησεις. Αν γινει κανα σκισιματακι θελεις συνεργειο σιγουρα...
Να ναι καλα ενα καλο κοφλερ δωρο του πατερα μου που φουσκωνε πολυ γρηγορα το λαστιχο οποτε εβαζα αερα εκανα 5 χιλιομετρα και ξανα τα ιδια μεχρι το βουλκανιζατερ.
συνηθως παθαινεις λαστιχο στα μπροστα ελαστικά. δεν εχω παθει ποτε στα πίσω και ετσι μου εχουν πει και στα συνεργεια. επίσης πιστευω οτι αν ξαπλώσω κάτω θα μπορω να βάλω την ενεση και στα πίσω απο την μπρος μερια η την πίσω του ελστικου
Πάντως σίγουρα θέλουμε ενα καλο μηχανάκι να φουσκώνει τα ελαστικά. και σε βουλκανιζατερ να παω, παλι κορδόνι θα ζητησω. Φοβάμαι μην μου το ξεζανταρει ο καθε τυχαίος ιδιαιτερα επειδη ειναι Run Flat. Σιγουρα θα γρατσουνίσουν τα εξω χειλη της ζάντας
Τα R/F είναι 1000 φόρες πιο ασφαλή απο τα συμβατικά και ειδικά τα BMW είναι στημένα μόνο για R/F ... το θέμα είναι οτι έπρεπε ο Γερμανός να έχει έστω και προαιρετικά ρεζέρβα .
Δεν είναι παντού Γερμανία με δρόμους χαρτί ...
συνηθως παθαινεις λαστιχο στα μπροστα ελαστικά. δεν εχω παθει ποτε στα πίσω και ετσι μου εχουν πει και στα συνεργεια. επίσης πιστευω οτι αν ξαπλώσω κάτω θα μπορω να βάλω την ενεση και στα πίσω απο την μπρος μερια η την πίσω του ελστικου
Πάντως σίγουρα θέλουμε ενα καλο μηχανάκι να φουσκώνει τα ελαστικά. και σε βουλκανιζατερ να παω, παλι κορδόνι θα ζητησω. Φοβάμαι μην μου το ξεζανταρει ο καθε τυχαίος ιδιαιτερα επειδη ειναι Run Flat. Σιγουρα θα γρατσουνίσουν τα εξω χειλη της ζάντας
Αν σου τύχει στην ερημιά (οπως εμένα ) οχι μόνο απο κάτω θα πέσεις θα το σηκώσεις και στα χέρια για να φύγεις απο κεί .
Οσο για της γρατζουνιές δεν έχεις δίκιο υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες που έχουν μηχανήματα με τεφλόν ...
Ο Χρήστος γιατί δεν λέει τπτ???
συνηθως παθαινεις λαστιχο στα μπροστα ελαστικά. δεν εχω παθει ποτε στα πίσω και ετσι μου εχουν πει και στα συνεργεια.
Δεν είναι απόλυτο αυτό.
¨
Έχω πάθει λάστιχο σε πίσω ρόδα ουκ ολίγες φορές
δύο φορές με τα Jaguar
Την πρώτη φορά ταξίδευα προς Glasgow, πήγαινα και γρήγορα, χειμώνας, είχα χειμερινά λάστιχα, φτάνω στο ξενοδοχείο 2-3 το πρωί. Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο και το πίσω δεξί λάστιχο είναι σχεδόν πίτα. 2,5 ώρες νωριτερα που ξεκίνησα, τα λάστιχα ήταν εντάξει. Πηγαίνω το αμάξι σε βενζινάδικο 200 μετρα δίπλα, πίεση ήταν 10 :shok:. Το φούσκωσα στα 40.
Στις 8 το πρωί, το λάστιχο ήταν μισο-φουσκωμένο. Οπότε πριν πάω στη δουλειά, πήγα στο βουλκανιζατέρ. Η τρύπα ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά επιδιορθώσιμη (με δική μου επιμονή). Από τότε το λάστιχο έχει κάνει 20.000χλμ
Δεύτερη φορά, επέστρεφα προς Calais για να πάρω το ferry-boat. Πήγαινα χαλαρά με 140χλμ/ώρα. 250χλμ πριν το Calais, σταματάμε για βενζίνη. Βλέπω το πίσω αριστερό λάστιχο είναι σχεδόν πίτα... :shok: Όταν φύγαμε από Γενεύη, πριν 4 ώρες, ήταν μια χαρά...Φουλάρω βενζίνη και πάμε για αέρα. Πίεση 15, το φουσκώνουμε στα 45. Σε 4 ώρες φεύγει το ferry-boat.
Οπότε...πάω σιγά-σιγά με 90-100χλμ/ώρα. Στην αποβάθρα, ήταν σχεδόν ξεφούσκωτο, το αμάξι μπήκε στο ferry-boat, αλλά μετά από 1,5 ώρα το λάστιχο ήταν πίτα. Το αμάξι μόλις κατάφερε να βγει στην αποβάθρα...11 το βράδυ παρακαλώ. Καλούμε οδική (γιατί δεν μπορώ να σηκώσω το λάστιχο), και βάζει τη ρεζέρβα. Το λάστιχο αυτό δεν ήταν επιδιορθώσιμο.
Μια φορά με το E90 ALPINA D3
Για 9 μήνες :shok: παρακαλώ είχα πολύ πολύ αργή απώλεια αέρα άπό το πίσω δεξί λάστιχο. Δεν φαινόταν από πού χάνει. Απλά το φούσκωνα, πήγαινα όπου έπρεπε να πάω (έκανε έτσι κάπου 10.000χλμ) Τα πίσω λάστιχα ήταν ια αλλάγή και την έκανα τελικά.
δυο φορες με το Ε36 BMW 316
Την μια φορά ήταν το πίσω αριστερό, που δεν το κατάλαβα καθόλου και τελικά εφθάρη τοσο πολύ που πετάχτηκε. Ημουν μικρή τότε και δεν ήξερα...
Την άλλη το πίσω δεξί, το οποίο και επιδιορθώθηκε!
Καλημέρα
Πρόσφατα έκανα μια επισκευή - μπάλωμα στο μπροστινό λάστιχο γιατί μου εμφάνισε την κόκκινη σήμανση του ελαστικού και αφού το έβαλα μπροστινά φύγω Έχω μόνιμα στο αμάξι 2 σήματα:
1) κίτρινο θαυμαστικό σε κύκλο
2) το βέλος με θαυμαστικό σε τρίγωνο (ολισθηρό οδοστρομα_επικινδυνη οδήγηση)
Έχω ταλαιπωρηθεί γενικότερα με τις σημανσεις και μου έχουν σπάσει τα νεύρα...
Επίσης στο τρίψιμο με φλας και στην επαναφορά δεν σβήνει το φλας...
Τι κάνω?
Συνεργείο ή Βουλκανιζατέρ?
Εκανες reset για την πιεση ελαστικων μετα που το εφταξες? Μεσα απο το bc.
Σίγουρα δεν έχεις κάνει ρεσετ αλλά το πρόβλημα οταναναβουν αυτά συνδιασμενα είναι κατά 99% από ευθυγράμμιση.
Είναι και το φλας που δεν επαναφέρει και μάλλον έχεις χτυπήσει πεζοδρόμιο η λακουβα η ο λαστιχας κάτι... ζορισε εκεί μπροστά.
Εκανες reset για την πιεση ελαστικων μετα που το εφταξες? Μεσα απο το bc.
Έκανα reset κανονικά γι'αυτό δεν ανάβει η ένδειξη του ελαστικού.
Αυτό το μόνιμο που ανάβει δεν επιδέχεται reset.
Άρα πρέπει να πάω πάλι στο λάστιχα λέτε?
Κάνε ότι σου είπε ο Νίκος αυτός ξέρει. .. ενημέρωση εκ των έσω!
Όπως προείπα οι ενδείξεις που βλέπεις είναι συνδιαστικες.
Αυτό σήμαινει ότι η το βάλε βγάλε έκανε στον αισθητήρα ζημιά και δεν μπορεί να καταλάβει τα δεδομένα η έχει χτυπήσει το αυτοκίνητο και έχει αλλάξει η γεωμετρία του.
Το κίτρινο στο κύκλο είναι προειδοποίηση φρενων και επικουρικα το τρίγωνο με το αντισπιν σημαίνει αλλαγή ελέγχου συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση το διαγνωστικό τα λέει όλα αλλά και ένας οπτικός έλεγχος για τον αισθητήρα στον τροχό (μήπως είναι κομενος ) θα σε διευκόλυνε.
Leonidas_E39
23-11-14, 22:40
Λογικα δεν πρεπει να δουλευει και το ABS σου.
Τελικά ο έλεγχος από το συνεργείο έδειξε πρόβλημα στον σενσορα του τιμονιού με κόστος 550 ¤ παρακαλώ... Και φυσικά δεν το επισκευάζω.
Το αμάξι χαλάει μόνο του κύριοι και χωρίς χρήση με μόλις 45 χιλ. Χιλιόμετρα σε 7.5 χρόνια...
Καμμία σχέση με το αντίστοιχο σκυλί 3.16 μοντέλο του 90_91.
Σκέτη απογοήτευση...
Έχω αλλάξει :
Δίσκο πλατό
Δυναμό
Λάστιχα (απαραίτητο)
2 μπαταρίες
Χώρια τα service...
Και πάει σαν μαουνα...
Το να το κάνω που είναι ο πρώτος κινητήρας?
Τα λαμπάκια τα τελευταία 2 χρόνια μου έχουν γίνει καθημερινότητα...
Το χαϊδέυεις και χαλάει...
Τελικά ο έλεγχος από το συνεργείο έδειξε πρόβλημα στον σενσορα του τιμονιού με κόστος 550 ¤ παρακαλώ... Και φυσικά δεν το επισκευάζω.
Το αμάξι χαλάει μόνο του κύριοι και χωρίς χρήση με μόλις 45 χιλ. Χιλιόμετρα σε 7.5 χρόνια...
Σκέτη απογοήτευση...
Έχω αλλάξει :
Δίσκο πλατό
Δυναμό
Λάστιχα (απαραίτητο)
2 μπαταρίες
Χώρια τα service...
Και πάει σαν μαουνα...
Τελικά ο έλεγχος από το συνεργείο έδειξε πρόβλημα στον σενσορα του τιμονιού με κόστος 550 ¤ παρακαλώ... Και με τον Mr συνεργείο να μου δείχνει ένα σκελετό τιμονιού 3-4 διαθέσιμο προς τοποθέτηση με τον καθησυχασμό ότι δεν είναι απαραίτητο και ότι απλά δεν θα δουλεύει το antispin. Και φυσικά δεν το επισκευάζω.
Και το antispin άχρηστο μου ήταν τόσα χρόνια... είτε σε χώμα είτε σε ζόρικη ανηφόρα το λάστιχο δεν ανέβαινε τίποτα... Σπινιαρισμα καργα..και βρώμα το λάστιχο μετά...
Σκέτη απογοήτευση...
Έχω αλλάξει :
Δίσκο πλατό
Δυναμό
Λάστιχα (απαραίτητο)
2 μπαταρίες
Χώρια τα service...
Και πάει σαν μαουνα...