PDA

Επιστροφή στο Forum : Τιμές ευθυγράμμισης σε Ε46

Vassilis ///M
10-10-12, 14:44
Καλησπέρα κύριοι,

Έχω διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό να ''τραβάει'' το τιμόνι προς τα δεξιά σε χαμηλές ταχύτητες περί τα 50-70χλμ...

Έχω τσεκάρει τα αναμενόμενα που θα κοιτούσαν όλοι μας,όπως ζάντες, λάστιχα, δισκόπλακες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε...

Το ερώτημά μου μου όμως είναι το εξής:

Μιας και θα το πάω για ευθυγράμμηση μπορώ να μάθω αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τιμές για να τις μεταφέρω στον μάστορα.
Όπως γωνία κάμπερ-κάστερ, σύγκλιση-απόκλιση τροχών, μοίρες κ.ά (δεν ξέρω αν τα λέω και καλά συγχωρέστε με) ώστε να μπορέσω να το ''στήσω'' σωστά ή να αφήσω τον μάστορα να κάνει τα δικά του με βάσει την εμπειρία του???????

Υ.Γ.: Να υπενθυμίσω όσον αφορά την ανάρτησή μου,φοράω αμορτισέρ Bilstein Sprint B8 με ελατήρια χαμηλώματος H&R 3.5cm
Όλο το πάτωμα έχει γίνει πλέον 330 απο άκρα,φρένα,ημιαξόνια μέχρι και διαφορικά....

Κάθε απάντησή σας θα με βοηθήσει για να ξεμπερδέψω μια και καλή απο την ταλαιπωρία και τις δοκιμές...

:thanks:

m-power_01
10-10-12, 14:50
Συγκεκριμενες είναι φυσικά. Αλλά ο μάστορας τις εχει στο pc του. Δεν είναι αναγκη να μπλέκεσαι

Christos 330
10-10-12, 14:53
Bαζει τα στοιχεια του αυτοκινητου σου Βασιλη και ολα γινονται ηλεκτρονικα . . .

Τι παει να πει 316 τι παει να πει 330 ; ; ;

Vassilis ///M
10-10-12, 15:00
OK, απλά δεν ήξερα πως λειτουργεί το μηχάνημα...

Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει σε κάθε εργασία-κίνηση που κάνουμε σε κάθε τροχό ξεχωριστά να βγάζει μία ένδειξη πράσινη που σημαίνει ότι ο τροχός είναι στα σωστά νούμερα????:whistle:

m-power_01
10-10-12, 15:05
OK, απλά δεν ήξερα πως λειτουργεί το μηχάνημα...

Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει σε κάθε εργασία-κίνηση που κάνουμε σε κάθε τροχό ξεχωριστά να βγάζει μία ένδειξη πράσινη που σημαίνει ότι ο τροχός είναι στα σωστά νούμερα????:whistle:

Γενικώς ναι, αλλά και πάλι δεν είναι απαραιτητο.
Πχ αν εχεις παραχαμηλώσει μπροστα ,στην καμπερ μπορεί να βγεις εκτος, γιατι δεν ρυθμίζει . Κόκκινο...αλλά είναι για καλό

nikos valvetronic
10-10-12, 18:14
Εγώ εκεί που κάνω ευθυγράμμιση έχει για το 46άρι και επιλογή sport το pc του
μηχανήματος για τα χαμηλωμένα thumb

S8N
10-10-12, 19:28
Βασίλη, αν ήσουν κοντά θα σου έλεγα να πας σε κάποιον που και καλός είναι αλλά έχει και τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό (Hunter). Έχω μπλέξει αρκετά στο παρελθόν με διάφορους 'ειδικούς' που 'γνωρίζουν' να στήνουν μέχρι και αγωνιστικά αλλά απεδείχθησαν καραγκιόζηδες. Όταν έβαλα τα B8 και τα Μ-Pack ελατήρια στο Ε60 έκανα ευθυγράμμιση στο Hunter με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις για σπορ ανάρτηση και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Vassilis ///M
10-10-12, 20:14
Αν κάνω λάθος διορθώστε με...

Έχω ακούσει απο μηχανικό της ΒΜW ότι οι ευθυγραμμίσεις πρέπει να γίνονται με επιπλέον κιλά πάνω στο αυτοκίνητο....
Δλδ για να προκύψουν σωστά νούμερα πρέπει να υπάρχουν δύο-τρία άτομα εντός αυτοκινήτου ή ακόμα και αποσκευές...

Ισχύει κάτι τέτοιο??????

chief
10-10-12, 20:45
Στα χαρτια ολα ισχυουν.
Σιγα μην παρουμε και σόι μας, για να κανουμε ευθυγραμιση . Λες και αυτοι που τα γραφουν ξερουν και ποσες μοιρες κλιση εχει ο δρομος που θα κυκλοφορισουμε.

gant
10-10-12, 21:09
Βασίλη, εγκυκλοπαιδικά, το TIS για χαμηλωμένο αμάξωμα, δίνει τα παρahttps://imageshack.us/a/img5/1064/imag0105b.jpgκάτω:

Vassilis ///M
10-10-12, 23:20
Βασίλη, εγκυκλοπαιδικά, το TIS για χαμηλωμένο αμάξωμα, δίνει τα παρahttps://imageshack.us/a/img5/1064/imag0105b.jpgκάτω:

Πώς μπορώ να συγκρίνω το πρίν με το μετά για να δω την διαφορά?????

Vassilis ///M
10-10-12, 23:23
Πώς μπορούμε να μάθουμε αν σύμφωναμε τα λεγόμενά μου σε προηγούμενο post το βάρος που ισοδναμή σε κάθε αυτοκίνητο για να κάνουμε την σωστή ευθυγράμμηση???????

alexk
11-10-12, 00:11
-2 μοίρες κάμπερ πίσω.
Θέλω να δω πως γίνεται αυτό :original:

m-power_01
11-10-12, 03:22
Πώς μπορούμε να μάθουμε αν σύμφωναμε τα λεγόμενά μου σε προηγούμενο post το βάρος που ισοδναμή σε κάθε αυτοκίνητο για να κάνουμε την σωστή ευθυγράμμηση???????

Δεν είναι θέμα βάρους! Είναι θέμα ύψους. Τα βάρη τα βάζουν για να φέρουν το αυτοκίνητο στο ύψος σχεδίασης

-2 μοίρες κάμπερ πίσω.

Δεν ξέρω αν πηγαίνει τόσο. Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο πάντως...
Μιλάει για χαμηλωμένο αυτοκινητο. Το Μ3 -1.75 δεν έχει? Εσύ κάτι παραπάνω νομίζω -1.80 -1.85?
Πάντως δεν έχω δοκιμάσει πάνω από -1.5. Νομίζω ότι με τα πειράκια στις θέσεις τους που το κάμπερ μπροστά με τα ζόρια φτάνει -1.45 το αυτοκίνητο γίνεται λίγο υποστροφικό. Μπορεί η μαμά BMW κάτι να ξέρει, αλλά δεν είναι του γούστου μου.

Επόμενη μου κίνηση είναι να στείλω τα πειράκια σπίτι τους και να δώσω και άλλο μπροστά. Μεγάλο λάθος που δεν έχω κάνει τόσα χρόνια.

doctore
11-10-12, 07:52
+1000
Στείλτα σπίτι τους !
Εγώ άκουσα την γνώμη του chief, πέταξα τα πειράκια
για να πάρει κάμπερ μπροστά, και έχω μεγάλη βελτίωση.

Stradale
11-10-12, 10:14
Και αν βγάλεις άκρη με τους Γιαννιωτες σφυρα μου

Vassilis ///M
11-10-12, 11:31
Και αν βγάλεις άκρη με τους Γιαννιωτες σφυρα μου

Αυτό ξαναπέστω....:whistle::whistle:

gant
11-10-12, 15:04
-2 μοίρες κάμπερ πίσω.

Δηλαδή Αλέξη τι εννοείς με το πως γίνεται? Αυτή είναι η τιμή που δίνει η μαμά BMW.

alexk
11-10-12, 15:52
Δηλαδή Αλέξη τι εννοείς με το πως γίνεται? Αυτή είναι η τιμή που δίνει η μαμά BMW.

Στα Μ3 Ε46 μπορείς να βάλεις μέχρι 1.85-1.9 μοίρες πίσω.
Δεν παίρνει άλλο ρύθμιση.
Οπότε όποιος θέλει πιο πολύ, βάζει άλλα κάτω ψαλίδια.
Πως γίνεται αυτό να έχει 2 μοίρες και βάλε, περίεργο, εκτός αν μιλάμε για χαμήλωμα 7-8 πόντων ίσως ?

alexk
11-10-12, 15:57
Στα χαρτια ολα ισχυουν.
Σιγα μην παρουμε και σόι μας, για να κανουμε ευθυγραμιση . Λες και αυτοι που τα γραφουν ξερουν και ποσες μοιρες κλιση εχει ο δρομος που θα κυκλοφορισουμε.

Χριστόφορε, στις προηγούμενες γενιές ευθυγραμμίσεων της BMW προβλεπόταν να φορτώνεται το αυτοκίνητο.
Και ναι το φορτώνανε με τσουβάλια να έχει βάρος λες και έχει επιβάτες και αποσκευές.
Η κλίση του δρόμου δεν έχει σχέση με το ύψος που κάθεται η ανάρτηση όταν έχεις οδηγό, συνεπιβάτη και αποσκευές.

Και επειδή είσαι μερακλής να σου πω λοιπόν ότι τα CSL είναι ζυγισμένα για αριστεροτίμονα και όταν μπαίνει ένας κανονικού βάρος οδηγός μέσα, το ζύγισμα είναι τέλειο (δεξιά-αριστέρα).
Πράγμα που δεν ισχύει στα δεξιοτίμονα, όπου το βάρος είναι άνισα κατανεμημένο στην δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.
Όλα παίζουν ρόλο ;)

chief
11-10-12, 16:02
Το ξερω ρε. Το εχω συζητησει και με τον Μανο.
Τα CSL ειναι περιπου 100 κιλα πιο βαρυα στην δεξια πλευρα. Πραγμα που για ενα δεξιοτιμονο ειναι μεγαλο μειονεκτιμα.

dark knight
11-10-12, 16:13
εκλεισε ο ανθρωπος που πηγαινα το δικο μου και επεσα σε κατι ασχετους.καλο θα ηταν να προτεινετε καποιον καλο και για Αθηνα που εχετε μεινει ευχαριστημενοι.

m-power_01
11-10-12, 17:30
Γιάννη , θα σου πω εγώ.

gant
11-10-12, 20:36
Στα Μ3 Ε46 μπορείς να βάλεις μέχρι 1.85-1.9 μοίρες πίσω.
Δεν παίρνει άλλο ρύθμιση.
Οπότε όποιος θέλει πιο πολύ, βάζει άλλα κάτω ψαλίδια.
Πως γίνεται αυτό να έχει 2 μοίρες και βάλε, περίεργο, εκτός αν μιλάμε για χαμήλωμα 7-8 πόντων ίσως ?

Αλέξη η -2 μοίρες είναι για το δικό μου απλό 46αρι με low slung suspension όπως το δίνει το TIS με το VIN του αμαξιού.

Για το δικό σου δίνει για πίσω -1,50 μοίρες +- 15'
https://img145.imageshack.us/img145/8706/imag0110b.jpg

Όσο για το Μ3, ακόμη λιγότερο!!!!
https://img17.imageshack.us/img17/4938/imag0108bt.jpg

Vassilis ///M
11-10-12, 21:38
Αλέξη η -2 μοίρες είναι για το δικό μου απλό 46αρι με low slung suspension όπως το δίνει το TIS με το VIN του αμαξιού.]

Πώς μπορώ να δω κι εγώ για το δικό μου....Υπάρχει κάποιο link κάπου????

alexk
11-10-12, 21:39
Πώς μπορώ να δω κι εγώ για το δικό μου....Υπάρχει κάποιο link κάπου????

Εσύ τι ανάρτηση έχεις ?

Vassilis ///M
11-10-12, 21:42
Υ.Γ.: Να υπενθυμίσω όσον αφορά την ανάρτησή μου,φοράω αμορτισέρ Bilstein Sprint B8 με ελατήρια χαμηλώματος H&R 3.5cm
Όλο το πάτωμα έχει γίνει πλέον 330 απο άκρα,φρένα,ημιαξόνια μέχρι και διαφορικά....

:thanks:

Το γράφω εδώ Alex...

gant
11-10-12, 22:00
Το γράφω εδώ Alex...

Οι ρυθμίσεις σου είναι αυτές που πόσταρα στο πρώτο μου ποστ #10.
Ολα τα 46αρια από 316 μέχρι 330 έχουν ίδιες ρυθμίσεις, αλλά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες την ανάρτηση ανώμαλου δρόμου, την στανταρτ και του χαμηλωμένου αμαξώματος.

ghost-rider
11-10-12, 22:05
Βλεποντας τα πιο πανω προσωπικα βλεπω οτι ολα μπορουν να φτασουν στις 2 μοιρες αν εξαντλησεις τα περιθωρια. 60 λεπτα συνολο. 45+15 για το απλο Μ3 και 50 +15 για το csl που σημαινει οτι θα παει 2 μοιρες και 5 λεπτα αρνητικα.

Εντυπωσιακο για απλο 46αρι παντως να πιασει τετοια νουμερα.
Με τι αναρτηση τα δινει αυτα? Τριποντη?
Στο δικο μου με eibach pro kit καποια στιγμη που θελησα να το καμπερωσω φρεναρε στο 1,45. Βεβαια το pro kit πισω ριχνει ενα ποντο.
Με στοκ ελατηρια καπου στο 1 κ 35' πρεπει να τερματιζει. Δε θυμαμαι σιγουρα...
Τωρα παντως καπου -1 κ 15' ειμαι εμπρος και -1 κ 35' πισω.

Ρε Σπυρο για μπροστα το λες το -1 κ 45'?
Πως ρε συ? Που να τους βαλω τους πειρους και ποσο να τραβηξω εξω τα τοπ μαουντ?
Ειδες τοσο? tragic... Μπας και ξεχειλωσες τις τρυπες?:th_Laie_67-1:

alexk
11-10-12, 23:59
Gant για τι χαμήλωμα είναι αυτές οι τιμές ?
Πόσους πόντους δηλαδή.

Άν δεν είναι τουλάχιστον 5 πόντους χαμηλό, δεν βλέπω πως θα ανοίξει η πίσω κάμπερ σε 2 μοίρες.
Μου κάνει εντύπωση.
Επίσης μου κάνει εντύπωση γιατί δίνουν τόσο πολύ.
Για πολιτικό αυτοκίνητο (εκτός άν πρόκειται να το πηγαίνεις πίστα) δεν βλέπω σε τι χρειάζονται 2 μοίρες πίσω.
Απλά θα τρώει κανείς στραβά τα πίσω ελαστικά.

Βλεποντας τα πιο πανω προσωπικα βλεπω οτι ολα μπορουν να φτασουν στις 2 μοιρες αν εξαντλησεις τα περιθωρια. 60 λεπτα συνολο. 45+15 για το απλο Μ3 και 50 +15 για το csl που σημαινει οτι θα παει 2 μοιρες και 5 λεπτα αρνητικα.

Εγώ το δικό μου με την εργοστασιακή ανάρτηση το έχω στο τέρμα πίσω.
Πάνω από -1.85 δεν πας με τίποτα. Είναι αδύνατον.
Άν τώρα έχεις ρίξει χαμήλωμα είναι άλλο θέμα.

gant
12-10-12, 01:06
Το εργοστασιακό χαμήλωμα Αλέξη, 1,5 πόντο μπρος-πίσω.

alexk
12-10-12, 01:09
Το εργοστασιακό χαμήλωμα Αλέξη, 1,5 πόντο μπρος-πίσω.

Κάτι λάθος γίνεται τότε.
Δεν μπορεί Μ πακ να έχει πιο μεγάλο πίσω κάμπερ από το CSL.
Δηλαδή η ανάρτηση δεν μπορεί να το κάνει.

Θα ρωτήσω τον αδερφό μου.

gant
12-10-12, 01:15
Τι να πω? Δεν ξέρω τι παίζει με το TIS, και να φανταστείς το δικό μου ούτε μ-πακ δεν είναι, αλλά εντάξει τα ίδια ελατήρια φοράει και διαφορετικούς κωδικούς αμορτισερ.

Vassilis ///M
12-10-12, 10:57
Οι ρυθμίσεις σου είναι αυτές που πόσταρα στο πρώτο μου ποστ #10.
Ολα τα 46αρια από 316 μέχρι 330 έχουν ίδιες ρυθμίσεις, αλλά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες την ανάρτηση ανώμαλου δρόμου, την στανταρτ και του χαμηλωμένου αμαξώματος.

Μπορώ με κάποιο link να το τσεκάρω κι εγώ...Θα πρέπει να κοιτάξω τις ρυθμίσεις για χαμηλωμένο αμάξωμα????

gant
12-10-12, 14:39
Μπορώ με κάποιο link να το τσεκάρω κι εγώ...Θα πρέπει να κοιτάξω τις ρυθμίσεις για χαμηλωμένο αμάξωμα????

Βασίλη δεν ξέρω κάποιο link, αυτό είναι πρόγραμμα σπασμένο της BMW εγκατεστημένο στο pc από dvd. Φωτογράφισα την οθόνη με τις αντίστοιχες σελίδες και τις ανέβασα.

Vassilis ///M
19-10-12, 18:30
Επόμενη μου κίνηση είναι να στείλω τα πειράκια σπίτι τους και να δώσω και άλλο μπροστά. Μεγάλο λάθος που δεν έχω κάνει τόσα χρόνια.

Σπύρο αυτά τα πειράκια που βρίσκονται και πως βγαίνουν????
Κάπου διάβασα ότι τα σπάζουν...

Αν το κάνεις αυτό τι ακριβώς βελτίωση θα δεις?????

alexk
19-10-12, 21:35
Σπύρο αυτά τα πειράκια που βρίσκονται και πως βγαίνουν????
Κάπου διάβασα ότι τα σπάζουν...

Αν το κάνεις αυτό τι ακριβώς βελτίωση θα δεις?????

To νούμερο 2 είναι.
https://static.bmwfans.info/images/epc/MTI2ODQxX3A=.png

Στα γνήσια top mounts απλά το ξεβιδώνεις.
Αυτό είναι μια "ασφάλεια" που δεν αφήνει να δώσεις παραπάνω κάμπερ, ενώ το πλαίσιο (ή αλλιώς οι τρύπες που έχει ο θόλος του Ε46) σε αφήνει // άν βγάλεις αυτές τις ασφάλειες.
Νομίζω με τα top mounts στο Μ3 Ε46 όταν βγάλεις αυτές τις 'ασφάλειες' μπορείς να πας μέχρι 3 μοίρες με εργοστασιακή ανάρτηση.

Προσοχή όμως... το κάμπερ έχει να κάνει με τη χρήση του αυτοκινήτου.
Δεν σημαίνει όσο περισσότερο τόσο καλύτερο.
Εξαρτάται που θα γίνει καλύτερο.

Για τους χρήστες πίστας, η μέθοδος να δεις άν το κάμπερ σου είναι σωστό είναι να μετρήσεις τη θερμοκρασία στα διάφορα σημεία του πέλματος.

Vassilis ///M
19-10-12, 22:59
Στα γνήσια top mounts απλά το ξεβιδώνεις.
Αυτό είναι μια "ασφάλεια" που δεν αφήνει να δώσεις παραπάνω κάμπερ, ενώ το πλαίσιο (ή αλλιώς οι τρύπες που έχει ο θόλος του Ε46) σε αφήνει // άν βγάλεις αυτές τις ασφάλειες.
Νομίζω με τα top mounts στο Μ3 Ε46 όταν βγάλεις αυτές τις 'ασφάλειες' μπορείς να πας μέχρι 3 μοίρες με εργοστασιακή ανάρτηση.

Βρε και μετά πως θα βιδώσουμε την ανάρτηση πάνω στον θόλο????
Κάτι δεν κατάλαβα καλά....

alexk
19-10-12, 23:08
Βρε και μετά πως θα βιδώσουμε την ανάρτηση πάνω στον θόλο????
Κάτι δεν κατάλαβα καλά....

Βλέπεις αυτό το πυράκι δίπλα από τη βίδα ?

https://i.ebayimg.com/t/Front-Strut-Shock-Top-Mount-BMW-E46-320-320i-E60-E39-E63-E64-E90-E82-E88-/00/s/NTE1WDY1MA==/$(KGrHqF,!hsE+lNNkupBBQGDs)qR!g~~60_3.JPG

Αυτό πετάς στα σκουπίδια.
Οι 3 βίδες (μπουζόνια... ο Σπύρος τα λέει αλλιώς) μένουν φυσικά thumb

Vassilis ///M
19-10-12, 23:31
Τι μαθαίνουμε ρε παιδιά στις μέρες μας....
Μπράβο ρε Αlex :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

alexk
19-10-12, 23:48
Τι να πω? Δεν ξέρω τι παίζει με το TIS, και να φανταστείς το δικό μου ούτε μ-πακ δεν είναι, αλλά εντάξει τα ίδια ελατήρια φοράει και διαφορετικούς κωδικούς αμορτισερ.

Δύσκολο να κάνεις λάθος, εκτός αν έχουν κάνει τέτοια πατάτα στο TIS.

Ξέχασα να τον ρωτήσω, αλλά θα τον ρωτήσω.
Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, δεν θέλω να σε αμφισβητήσω για να σε αμφισβητήσω, μην με παρεξηγείς.

alexk
06-11-12, 17:23
Ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση από τον μπρο.

Σήμερα που έκανα το δικό μου, πίσω δεν μπορεί να πάει πάνω από -1.5 με τα εργοστασιακά κάτω ψαλίδια.
Παραμένω ακόμη με την απορεία πως απλό Ε46 ακόμη και χαμηλωμένο μπορεί να έχει τόσο πολύ κάμπερ.

Ο Βασίλης (Γιαννώτης) με το κάμπριο νομίζω το έχει χαμηλωμένο.
Πόσο κάμπερ έχεις ?

Vassilis ///M
06-11-12, 17:31
Ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση από τον μπρο.

Σήμερα που έκανα το δικό μου, πίσω δεν μπορεί να πάει πάνω από -1.5 με τα εργοστασιακά κάτω ψαλίδια.
Παραμένω ακόμη με την απορεία πως απλό Ε46 ακόμη και χαμηλωμένο μπορεί να έχει τόσο πολύ κάμπερ.

Ο Βασίλης (Γιαννώτης) με το κάμπριο νομίζω το έχει χαμηλωμένο.
Πόσο κάμπερ έχεις ?

Αlex μόλις διάβαζα το θέμα σου σχετικά με την ευθυγράμμιση που έκανες...

Το δικό μου είναι 3,5cm χαμηλωμένο εμπρός-πίσω....Δεν έχω ιδέα πόσο κάμπερ μπορεί να έχει τώρα...
Υπομονή λίγες μέρες που θα βάλω τα καινούρια λάστιχα πίσω και θα το μετρήσω...

m-power_01
06-11-12, 21:04
Με 1 πόντο χαμηλωμα πίσω παει -1.5 πάντως

alexk
06-11-12, 22:45
Με 1 πόντο χαμηλωμα πίσω παει -1.5 πάντως

Από τι τιμή πάει 1.5 ?

m-power_01
06-11-12, 23:55
Από τι τιμή πάει 1.5 ?

Οχι δεν με κατάλαβες... εννοώ ότι μπορεί να ρυθμιστεί μεχρι και -1,5
όχι ότι απαξ και το χαμηλωσεις , πάει στο -1,5 αυτομάτως

Vassilis ///M
07-11-12, 03:36
Οχι δεν με κατάλαβες... εννοώ ότι μπορεί να ρυθμιστεί μεχρι και -1,5
όχι ότι απαξ και το χαμηλωσεις , πάει στο -1,5 αυτομάτως

Και ποιό το όφελως????

Υ.Γ.:Είναι σοβαρή η ερώτηση...thumb

alexk
07-11-12, 14:30
Και ποιό το όφελως????

Υ.Γ.:Είναι σοβαρή η ερώτηση...thumb

Βασίλη η λογική το να αυξήσεις το κάμπερ έχει να κάνει με το στυλ οδήγησης και χρήση που κάνεις.
Άν π.χ. πας σε "ισιάδια" δεν έχει νόημα να έχεις μεγάλο κάμπερ επειδή απλά τρως στραβά το ελαστικό.
Άν όμως κάνεις "τοπ ρεϊσινγκ" οδήγηση, τότε αυξάνεις το κάμπερ γιατί όταν στρίβεις από το ρολλ του αυτοκινήτου, θέλεις το λάστιχο να πατάει όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται στην άσφαλτο.
Έτσι άν έχεις μικρό κάμπερ και στρίβεις μπάλα, θα πατάνε τα ελαστικά σου στο εξωτερικό μέρος του πέλματος.
Οπότε αυξάνοντάς το, κάνεις την κατανομή στο πέλμα του ελαστικού να είναι ομοιόμορφη.

Ο μπακαλίστικος τρόπος να δεις άν έχεις λίγο κάμπερ για την χρήση σου, είναι μετά την οδήγηση να δεις που έχει φαγωθεί το ελαστικό.
Ο επιστημονικός τρόπος είναι να δεις τι θερμοκρασία έχει το πέλμα του ελαστικού.
Άν π.χ. η θερμοκρασία στο έξω πέλμα του ελαστικού είναι πιο υψηλή από το κέντρο και από το μέσα μέρος, η κάμπερ δεν επαρκεί.
Άν π.χ. η θερμοκρασία στο έξω πέλμα του ελαστικού είναι χαμηλότερη από το κέντρο και το μέσα μέρος, έχεις πολύ υψηλή κάμπερ.
Το ιδανικό είναι να έχεις ίδια θερμοκρασία, έξω-κέντρο-μέσα.
Φυσικά αυτά είναι κυρίως για χρήση πίστας, εκτός και αν πηγαίνεις συνέχεια γρήγορα σε στροφές στον δρόμο (οπού και εκεί μπορείς να μετρήσεις με τον ίδιο τρόπο και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου).

Ο κατασκευαστής (BMW) βάζει σε κάθε μοντέλο, τη χρυσή τομή.
Τις μετρήσεις που θα είναι πιο καλές για το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών.
Μετά σε αφήνει να τροποποιήσεις αναλόγως τη χρήση που κάνεις.

Ξανά (μετά από πολλά χρόνια) το να έχεις κάμπερ είναι μόδα.
Βέβαια άν δεν το χρειάζεσαι, μόνο χειρότερο κάνει το αυτοκίνητο.
- Κακή φθορά των ελαστικών
- Ασάφεια στην ευθεία πορεία
- Χειρότερη επίδοση στο φρενάρισμα
- Ελαφρώς αυξημένη φθορά στα ρουλεμάν